Ексклюзиви
середа, 25 січня 2023 07:05

Як кулак: знайшли величезний діамант

Як кулак: знайшли величезний діамант
Вага Куллінан становила 3106 карат, або 621,2 г. Фото: royalcollection.org.uk

Біля міста Преторія – тепер Південно-Африканська Республіка 25 січня 1905-го знайшли у шахті "Прем'єр" найбільший на той час діамант. Його вага —3106 карат - 621,2 грам, завбільшки як кулак дорослого чоловіка.

У 1904 році Томас Куллінан купив ферму з шахтою "Прем'єр" в провінції Гаутенг в Південній Африці. Завідувач шахти Фредерік Уелльс побачив незвичайний блиск в глибокій ямі і зрозумів, що це діамант. Назвали його "Куллінан" – на честь власника копальні. Також на алмаз казали "Зірка Африки".

Діамант виставили в банку Йоганнесбурга на продаж і огляд. Через два роки керівництво республіки Трансвааль викупило його у Куллінана із знижкою за 150 тис. фунтів. Країна мала намір висловити подяку королю Едуарду. Представники африканської колонії Англії Трансвааль подарували англійському королю Едуарду VII (1841-1910) діамант "Куллінан".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали третій найбільший у світі алмаз

Король Едуарду VII наказав зробити каменю огранку. "Куллінан" розкололи на два великих кристала і три невеликих шматка. На їх огранку пішло два роки: всього було виготовлено 2 величезних, 7 великих і 96 дрібних діамантів.

Найбільші камені отримали імена і римські номери від I до IX. Найбільший "Куллінан I" інкрустований в скіпетр англійського короля. "Куллінан II" прикрашає корону Британської Імперії. Решта діамантів назвали "Малими зірками Африки".

У Південній Африці 6 грудня 1869-го відкрили поклади алмазів. Африканські діаманти вважалися справжньою геологічною сенсацією.

Син фермера Еразм Якобс знайшов серед гальки блискучий камінець на березі річки Оранжевої, округ Гон-То. Зараз це південно-африканське місто Кімберлі. Це був великий алмаз найкращої якості.

Зараз ви читаєте новину «Як кулак: знайшли величезний діамант». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути