Ексклюзиви
пʼятниця, 29 грудня 2017 21:17

Яблука Симиренків були першими, які побували в космосі

Яблука Симиренків були першими, які побували в космосі
Родина Симиренків була відома цукровими заводами та селекцією рослин Фото: gdb.rferl.org

29 грудня 1891 року народився Володимир Симиренко - син промисловця-цукроварника Лева Симиренка. Був одним із найвідоміших українських садівників.

Інтерес до вирощування культур в роду Симиренків був здавна. Невеличку ділянку землі для господарювання придбав Степан Симиренко в XVII столітті. З починань діда, його онуки зуміли виростити цілу цукрову імперію, пише сайт incognita.day

Дід Володимира Платон, став засновником раціонального садівництва в Україні. Саме він зумів виховати любов до садівництва в майбутніх поколіннях. Один зі створених сортів яблук "Ренет Симиренко" вперше побував у відкритому космосі. Вперше це сталося в 1977 році на станції "Союз-26".

З 1904 по 1910 роки Володимир навчається в Київській гімназії. Потім - на сільськогосподарському факультеті Київського політехнічного інституту. Після завершення Першої світової війни очолює секцію садівництва та городництва Всеукраїнського сільськогосподарського комітету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 170 років тому народився український політик Олександр Барвінський

За власною ініціативою виступає з пропозицією створення дослідницької станції садівництва та городництва. З 1921 року Володимира Симиренка призначають директором станції. На початку 30-х виступав організатором науково-дослідного інституту садівництва.

В 1938 році затриманий органами НКВС за "антирадянську діяльність" та засуджений до розстрілу.

20 листопада 1717 року в Ніжині на Чернігівщині народився Григорій Кониський. 15 років він учився у Києво-Могилянській академії. Викладав піїтику (теорію поезії), богослов'я та філософію. З 1752 по 1754 займав посаду ректора академії.

Разом із Григорієм Щербацьким розробив інструкцію "Про порядок викладення предметів у всіх класах…". У ній дав конкретні настанови кожному класу.

Зараз ви читаєте новину «Яблука Симиренків були першими, які побували в космосі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути