понеділок, 22 червня 2015 10:35

75 років тому Франція підписала принизливе перемир'я в Комп'єні

Автор: Wikipedia
  Анрі Петен
Анрі Петен

22 червня 1940 року, через вісім днів після падіння Парижу, у Комп'єні, в тому ж вагоні, в якому 22 роки до того підписувала акт про капітуляцію Німеччина, Франція підписала акт про припинення військових дій проти Німеччини на умовах, продиктованих нацистами, - вона втрачала контроль над 60% своєї території, флот, повністю роззброювалась і зобов'язувалась утримувати німецькі та італійські окупаційні війська.

Франція вступила у Другу Світову війну 3 вересня 1939 року після нападу Німеччини на Польщу, проте активних бойових дій не вела до весни наступного року, коли 14 квітня англо-французький десант розпочав досить успішні дії в окупованій німцями Норвегії. Коли 10 травня Німеччина розпочала наступ на країни Бенілюксу, Франція була змушена згорнути дії в Скандинавії і того ж дня увійти на територію Бельгії. Незважаючи на численні, добре озброєні англо-французькі війська в цьому регіоні і близько мільйона боєздатних військ Бельгії і Голландії, їх нерішучість, а також незадовільна протиповітряна оборона привели до того, що вже 13 травня німецькі війська перетнули франко-бельгійський кордон, а 14 травня змусили капітулювати Голландію.

Через чотири дні був зміщений головнокомандувач французьких військ Моріс Гамелен, невдале керівництво якого привело до прориву німецьких військ поблизу міста Седан на франко-бельгійському кордоні. Новий верховний головнокомандувач генерал Максим Вейган здійснив спробу організувати удар по авангардних німецьких частинах з півночі і півдня, проте відсутність належної авіапідтримки з боку Британії і запізнення з переміщенням французьких військ з Північної Африки та лінії Мажино зірвали цей намір. Щоб уникнути оточення, 26 травня з Дюнкерку почалась евакуація англійських і частково французьких військ, яка тривала до 4 червня. На цей момент була окупована вся Бельгія, а 8 червня німецькі війська вийшли на береги Сени, що змусило уряд Франції евакуюватись з Парижу, оголосивши його вільним містом.

14 червня німецькі війська без бою зайняли столицю Франції, а 17-го уряд, який напередодні очолив маршал Анрі Петен, звернувся до Німеччини з проханням про перемир'я. Місцем для його підписання Адольф Гітлер обрав Комп'єнський ліс в регіоні Пікардія, де 11 листопада1918 року було підписано принизливе для Німеччини перемир'я, що знаменувало падіння Німецької імперії. З цією метою з музею до місця підписання був привезений "вагон перемир'я генерала Фоша" і переговори, що почались напередодні, закінчились підписанням 22 червня 1940 року ультимативних вимог Німеччини. Через два дні поблизу Риму було підписано акт про капітуляцію Франції перед Італією.

За умовами капітуляції 60% території Франції, включаючи Париж і все атлантичне узбережжя, відходило до німців. Франція втрачала флот, демобілізовувала та роззброювала більшу частину армії і звільняла всіх німецьких полонених. 10 липня 1940 року у місті Віші Національні збори Третьої республіки проголосили створення Французької держави на чолі з прем'єр-міністром Анрі Петеном, яку визнали більшість країн світу і яка проіснувала до 22 квітня 1945 року.

Зараз ви читаєте новину «75 років тому Франція підписала принизливе перемир'я в Комп'єні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути