пʼятниця, 05 лютого 2016 10:13

7 років тому звільнили "Фаїну"

7 років тому звільнили "Фаїну"

5 лютого 2009 року, після 5 місяців полону за викуп у $3 млн 200 тис. звільнили українське судно "Фаїна" з полону сомалійських піратів. Про це повідомляє ресурс "Цей день в історії".

Вантажне судно "Фаїна" було збудоване 1978 року у Швеції і після численної зміни власників і назв у 2007 році стало власністю панамської компанії Waterlux AG, яка здійснювала управління ним через свою українську філію SC Tomex of Tomex Team Inc, розташовану в Одесі. "Фаїна" здійснювала вантажоперевезення під прапором Белізу і у вересні 2008-го вийшла з порту Октябрьськ (біля Миколаєва) в кенійський порт Момбаса з військовим вантажем - 33 танки Т-72, пересувна ракетна установка BM-1 ГРАД, вогнепальна зброя та інше військове обладнання, офіційно призначене для уряду Кенії.

25 вересня 2008 року, перебуваючи в Індійському океані біля узбережжя Сомалі, судно було захоплене групою з близько 50 піратів, які назвали себе регіональною береговою охороною. В цей час на ньому перебувала 21 особа - 17 громадян України, 3 громадянина Росії та один - Латвії.

Враховуючи специфіку вантажу, 27 вересня пірати зажадали безпрецедентно високу суму викупу - $35 млн, погрожуючи підірвати корабель.

Сума викупу була знижена в тому числі й тому, що екіпаж захопленого судна складався з громадян Східної Європи, а не США, а також тому, що танки на борту "Фаїни" були вживаними.

Після кількаразових змін вартості викупу і регулярних зривів переговорів з піратами, "Фаїна" була звільнена 5 лютого 2009 року за суму $3 млн 200 тис. і 12 лютого у супроводі америиканського есмінця прибула в кенійський порт Момбаса.

Подальше переміщення вантажу "Фаїни" по території Кенії було засекречене Міністерством оборони країни.

Викрадення "Фаїни" змусило Раду Безпеки ООН 7 жовтня 2008 року прийняти резолюцію №1838 із закликом до всіх держав "брати активну участь у боротьба з піратством у відкритому морі біля узбережжя Сомалі, зокрема, шляхом розгортання військових кораблів і військових літаків". За даними ООН лише в 2008 році біля берегів Африканського Рогу було зафіксовано 120 нападів на торгові судна, а дохід піратів, отриманий в якості викупу, оцінюється у $150 млн.

Зараз ви читаєте новину «7 років тому звільнили "Фаїну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути