четвер, 12 березня 2020 08:20

5 млн людей порушили заборону влади

5 млн людей порушили заборону влади
Ґанді на узбережжі Аравійського моря зібрав трохи солі, принесеної хвилями. Фото: topwar

Індійський філософ, провідник Магатма Ґанді і 79 його прихильників 12 березня 1930-го вийшли з міста Ахмадабад в Західній Індії. Протестували проти монополії британського уряду на сіль – джерело заробітку бідних індусів. Після Соляного походу Ганді в Індії почалась компанія непокори проти влади Британської імперії, колонією якої була на той час Індія.

Сіль виробляли на західному узбережжі Індії понад 5 тис. років. Цю сіль збирали і продавали селяни. Аби не втрачати прибутків, британський уряд ухвалив закон про сіль. Державні компанії могли її виробляти і продавати, всі інші – сплативши величезний податок, 4000 тис. рупій. Сотні тисяч найбідніших індусів втратили роботу.

При народженні Ґанді (1869-1948) назвали Мохандасом Каранчандом. У 45 його почали називати Махатмою, що означає "просвітлений", "святий". Отримав юридичну освіту в Лондоні, розмовляв трьома мовами. Повернувшись на батьківщину, сформулював головний принцип цієї боротьби: ненасильницький опір за незалежність Індії. Ґанді став духовним лідером нації. Після закону про сіль очолює сатьяграху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр-міністра вбили особисті охоронці

Ґанді і 79 прихильників зупиняються в кожному селі і влаштовують мітинги, закликаючи підтримати кампанію непокори. У день учасники проходили по 20 кілометрів. Селяни зустрічали паломників дуже привітно, поливали дороги водою і посипали листям, щоб їм легше було йти.

5 квітня Ґанді прийшов в Данді – на узбережжя Аравійського моря. З ним - пятдесят тисяч паломників. Усю ніч вони молилися, а вранці пішли до моря. Махатма занурився, щоб омитися, повернувся на берег і зібрав трохи солі, принесеної хвилями. Сіль везли вглиб Індії і випарювали в каструлях, на верандах будинків. Бродячі торговці продавали її всюди. У той же день соляний закон порушили п'ять мільйонів індійців. У американських газетах писали що це "повстанням без зброї".

Цей день оголосили Днем початку національного тижня непокори. У великих містах проходили багатотисячні демонстрації за незалежну Індію. Тисячі службовців звільнялися. У ніч на 5 травня наряд поліції арештував Ґанді, а потім – 60 тис. протестувальників. Акції громадянське непокори тривали ще пів року, допоки Ґанді не звільнили.

Тіло прем'єр-міністра Індії Індіри Ганді спалили на березі річки в Делі 2 листопада 1984 року. За три дні до того її вбили два охоронці особистої служби безпеки. Випустили 33 кулі, 8 з них виявилися смертельними.

Зараз ви читаєте новину «5 млн людей порушили заборону влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути