субота, 02 листопада 2019 08:20

Прем'єр-міністра вбили особисті охоронці

Прем'єр-міністра вбили особисті охоронці
Прем'єр-міністра Індії Індіру Ганді вбили охоронці. Фото: topwar

Тіло прем'єр-міністра Індії Індіри Ганді спалили на березі річки в Делі 2 листопада 1984 року. За три дні до того її вбили два охоронці особистої служби безпеки. Випустили 33 кулі, 8 з них виявилися смертельними.

Індіра Пріядаршині – єдина дочка першого прем'єр-міністра країни Джавахарлала Неру. Вони були однією із найбагатших родин Індії, належали до найвищої індійської касти брахманів. Отримала європейську освіту. В Оксфордському університеті вивчала історію і основи управління.

У 22 роки стала прес-секретарем батька і супроводжувала його у всіх закордонних поїздках. Заміж Індіра вийшла через три роки за журналіста Фероза Ганді, якого вона знала з дитинства. Народили двох синів - Раджива і Санджая. Після смерті батька вирішила піти у велику політику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Княгині відключили апарат життєзабезпечення

Двічі обиралася прем'єр-міністром. В Індії — це фактичний керівник країни. Посаду отримала як лідер парламентської фракції Індійського Національного Конгресу. Зміцнила імідж своєї країни у світі, націоналізувала 14 найбільших банків. Індія вперше за довгі роки стала незалежною від імпорту продовольства.

В останні роки правління Індіра Ганді конфліктує з сикхами - індійці, які належали до релігійної общини проголошували рівність усіх людей перед єдиним богом, незалежно від касти і соціального становища. В Індії їх білше 18 млн. В її особистій охороні – двоє сикхів. Їх таємно завербували екстремісти. Переконали, що помста за осквернення Золотого храму – лише вбивство Індри.

У день вбивства охоронець вихопив револьвер й тричі вистрелив у живіт прем'єр-міністра. Напарник випустив автоматну чергу – усього 30 куль. Після цього обоє склали зброю. Вбивць схопила охорона, одного застрелили на місці. Індіру Ганді не вдалося врятувати, вона померла в лікарні.

Наступного дня про смерть Індрі Ганді сказали народові. Уряд очолив її 40-річний син Раджив.

В автокатастрофі 14 вересня 1982 року загинула Патрісія Грейс Келлі, американська кіноакторка, княгиня Монако.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єр-міністра вбили особисті охоронці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути