середа, 09 листопада 2016 12:03

40 років тому заснували Українську гельсінську групу

9 листопада відзначається 40-річчя заснування Української гельсінської групи.

У середині 1970-х років політичне протистояння між СРСР і країнами Заходу досягло такої гостроти, що загрожувало перерости у світову війну. У зв'язку з цим 32 країни Європи (окрім Албанії), США, Канада та СРСР після тривалих переговорів 1 серпня 1975 року в місті Гельсінкі підписали Прикінцевий акт Наради з безпеки та співробітництва у Європі.

Передбачалося, що підписання акту Радянським Союзом відкривало юридичні підстави легально і цілком законно боротися з порушеннями прав людини в умовах тоталітарного режиму.

Легальну правозахисну організацію в Україні створили з ініціативи письменника і філософа Миколи Руденка, генерала радянської армії Петра Григоренка (Москва), хіміка Оксани Мешко, письменника-фантаста Олеся Бердника, юриста Левка Лук'яненка (Чернігів).

 

9 листопада 1976 року вони підписали Декларацію Української громадської групи. Діячі вимагали вільний виїзд з країни та в'їзд до неї, безперешкодне поширення ідей та думок, ліквідацію цензури, дозволу на створення неконтрольованих державою об'єднань і спілок, звільнення політв'язнів, скасування смертної кари.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб молоде покоління знало свою історію" - вийшла книга про Українську Гельсінську Спілку

У невільній країні вони почали поводитися як вільні громадяни, здійснювати конституційні права на свободу слова, друку, демонстрацій, асоціацій. У суспільстві з'явилася незалежна громадська думка.

Українська гельсінська група в добу краху світової колоніальної системи нагадала про існування поневоленої України і порушила питання про визнання її світовим співтовариством.

У відповідь на діяльність опозиційного руху офіційна влада вдалася до масових репресій. Протягом 1977 року заарештовано й засуджено до тривалих термінів ув'язнення Миколу Руденка (після його арешту групу очолив Олесь Бердник), Олексу Тихого, Мирослава Мариновича, Миколу Матусевича, Левка Лук'яненка.

Автор: istpravda.com
 
Попри шалений тиск і масові арешти, група не просто не саморозпустилася, а й продовжувала поповнювати свої лави новими учасниками навіть із таборів і заслання. У неволі виходили її документи. Закордонне представництво Гельсінської групи видавало щомісячний бюлетень "Вісник репресій в Україні", діяв вашингтонський Комітет гельсінських гарантій для України, інформаційні повідомлення лунали на "Радіо Свобода".

У період "гласності" й "перебудови" активісти Гельсінської групи, опинившись на волі, відновили правозахисну діяльність, яка швидко набувала політичного характеру. 7 липня 1988 року Група трансформувалася в Українську гельсінську спілку, яка дала поштовх створенню першої політичної партії в Україні.

1 квітня 2004 року (у день смерті Миколи Руденка) заснували Асоціацію правозахисних організацій – Українську гельсінську спілку з прав людини. Сьогодні представниками Асоціації є 30 правозахисних організацій.
Матеріал про УГГ читайте у журналі "Країна" 17 листопада.
Зараз ви читаєте новину «40 років тому заснували Українську гельсінську групу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути