вівторок, 23 жовтня 2012 15:07

"Щоб молоде покоління знало свою історію" - вийшла книга про Українську Гельсінську Спілку
6

Фото: Фото: Оксана Товарянська

У Будинку вчителя 22 жовтня відбулася презентація книги "Українська Гельсінська Спілка у спогадах і документах", що отримала у вересні відзнаку Міжнародного форуму видавців у Львові.

До редакційної колегії книги належить плеяда учасників УГС під керівництвом Олеся Шевченка, упорядника та головного редактора збірника.

Тематично книга складається із двох частин. У першій уміщено спогади учасників тих подій: Левка Лук'яненка, Богдана Гориня, Валентини Чорновіл, Степана Хмари та інших, тоді як до другого розділу увійшли уперше опубліковані документи із Галузевого державного архіву СБУ, колишнього КГБ. Книга містить багатий ілюстративний фотоматеріал.

Михайло Слабошпицький, директор видавництва та cпівведучий зустрічі, розповів про своє "щастя видавця", що вдалося видати цю книгу саме у видавництві "Ярославів Вал". На його думку, "ми ще не зовсім усвідомлюємо важливості появи цієї книги". Йому здається, що така книга варта роботи цілого інституту, адже потрібно проробити велику працю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні святкують ювілей засновниці нової історичної школи

Олесь Шевченко поділився враженнями від результату: "У книзі сотні і сотні імен. Я намагався зробити іменний покажчик, але це просто неможливо".

У своєму виступі Левко Лук'яненко зазначив, що "ми створили книгу, щоб молоде покоління знало свою історію".

Головний редактор видавництва також наголосив, що нагорода Львівського форуму призначена не лише видавцям, але і людям УГС , як провісниці незалежності України: "Є книжки холодні, а ця тепла: ти відчуваєш пульс цієї книги". Голова Львівської філії УГС Богдан Горинь з приємністю відзначив, що "з таким виданням не соромно вийти у світ". Висловили свою вдячність видавцям та відзначили важливість появи такого збірника також Петро Розумний, Євген Сверстюк та Володимир В'ятрович.

Презентація закінчилась урочистим концертом.

Зараз ви читаєте новину «"Щоб молоде покоління знало свою історію" - вийшла книга про Українську Гельсінську Спілку ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути