Ексклюзиви
пʼятниця, 15 січня 2016 11:12

15 років тому офіційно відкрили Вікіпедію

15 років тому офіційно відкрили Вікіпедію

15 січня 2001 року відбулось офіційне відкриття найпопулярнішого довідника в історії людства - Вікіпедії.

В 1996 році Джиммі Вейлз, Тім Шелл і Майкл Девіс заснували пошуковий портал Bomis.com, основним спрямуванням якого була інформація для чоловічої аудиторії, зокрема спортивні заходи, автомобілі, еротичні фото.

9 березня 2000 року з ініціативи Джиммі Вейзла була почата робота над новим його проектом - онлайн-енциклопедією "Nupedia", для керівництва якою був запрошений 32-річний доктор філософії Ларрі Сенгер. Згідно з концепцією, статті до "Nupedia" писались і рецензувались фахівцями у відповідних галузях знань і проходили декілька етапів перевірки. Так як автори і рецензенти працювали на волонтерських засадах - контент на наповнювався дуже повільно.

Такий стан речей підштовхнув Вейлза і Сенгера запустити допоміжний проект, матеріали до якого міг писати будь-хто, а кращі з них ставали б основою для подальшого доопрацювання спеціалістами. З цією метою Сенгер запропонував використовувати веб-інструмент "Вікі" і придумав назву допоміжного проекту - "Вікіпедія".

"Вікіпедія" була запущена онлайн 15 січня 2001 року і одразу показала вражаючий результат - за півроку було додано 8 тисяч статей, а вже до кінця 2001 року вона містила 20 тисяч статей 18-а мовами.

У червні 2003 року Джиммі Вейлз заснував некомерційну організацію "Фонд Вікімедіа", за рахунок добровільних пожертв до якого організував підтримку проекту "Вікіпедія".

9 вересня 2007 року англійська частина "Вікіпедії" перевершила кількість у 2 мільйони статей і вона стала найбільшою енциклопедією за всю історію людства. Перша стаття українською мовою була створена 30 січня 2004 року, на разі в українському розділі понад 612 тисяч статей.

Зараз ви читаєте новину «15 років тому офіційно відкрили Вікіпедію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути