Ексклюзиви
середа, 25 лютого 2015 17:08

144 роки тому народилася видатна українська поетеса Леся Українка
6

Леся Українка
Фото: Wikipedia
Поетеса в дитинстві. 1878 рік
Ольга Косач та Леся Українка в Берліні. 1899 рік
Група українських письменників, що зібрались у Полтаві на відкритті пам'ятника Івану Котляревському в Полтаві, 1903 рік. Зліва направо: Михайло Коцюбинський, Василь Стефаник, Олена Пчілка, Леся Українка, Михайло Старицький, Гнат Хоткевич, Володимир Самійленко.
Гадяч. Леся Українка та Климент Квітка біля Свято-Успенського собору

144 роки тому, 25 лютого 1871 року, у Новоград-Волинську у родині Петра Косача та Ольги Другоманової, більше відомої як Олена Пчілка, народилася українська поетеса Леся Українка.

Дитячі роки поетеси минали на Поліссі. Взимку Косачі жили в Луцьку, а літом – у селі Колодяжне. В юнацькі роки Леся починає хворіти на туберкульоз, з яким вона боролась усе життя. Хвороба була причиною того, що дівчинка не ходила до школи, однак завдяки матері, а також М.Драгоманову, який мав великий вплив на духовний розвиток Лесі Українки, вона отримала глибоку і різнобічну освіту. Письменниця знала більше десяти мов, вітчизняну і світову літературу, історію, філософію. У 19 років вона написала для своєї сестри підручник "Стародавня історія східних народів."

На початку 1893 року у Львові виходить перша збірка поезій Лесі Українки – "На крилах пісень". Серед вміщених у збірці творів виділяється вірш "Contra spem spero", що сприймається як кредо молодої письменниці, декларація її незнищенного оптимізму. 

1899 року у Львові виходить друга збірка поезій – "Думи і мрії." Ця збірка засвідчила безсумнівний злет творчості молодої поетеси.

25 липня 1907 року Леся Українка вийшла заміж на Климента Квітку. Чоловік одержав посаду в суді в Криму в Балаклаві, й подружжя переїхало туди, а згодом до Ялти. Здається, прекрасний морський клімат мав би сприяти покращенню здоров'я, а поетесі стало гірше. Берлінський професор радив їхати до Єгипту, але зібрані на поїздку гроші подружжя віддало на організацію етнографічної експедиції, яка основною метою мала запис мелодій українських народних дум.

Через хворобу Лесі Українці доводилось багато їздити по світу. Вона лікувалася в Криму і на Кавказі, у Німеччині і Швейцарії, в Італії та Єгипті.

Останні роки Леся Українка жила в Грузії та Єгипті. Невблаганно прогресувала хвороба. Перемагаючи тяжкі страждання, вона знаходила силу працювати.

Більше про цей період життя Лесі Українки читайте "Як напишу довгий лист, то три дні голова болить" .

Леся Українка померла 1 серпня 1913 року в грузинському містечку Сурамі. Тіло її перевезли до Києва і поховали на Байковому кладовищі.

Зараз ви читаєте новину «144 роки тому народилася видатна українська поетеса Леся Українка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути