четвер, 29 січня 2015 11:25

124 роки тому до влади прийшла остання королева Гавайських островів

124 роки тому до влади прийшла остання королева Гавайських островів
Королева Гавайських островів Лідія Камекеха Ліліуокалані. Фото: Wikipedia

Після смерті короля Калакауа, 29 січня 1891 року його сестра Лідія Камекеха Ліліуокалані проголошена королевою Гавайських островів. Вона стала останнім монархом цієї країни, втративши владу після заколоту в січні 1893 року. У 1898 році Гавайські острови були анексовані США.

Гаваї почали освоюватись полінезійцями з 8 століття, а перші постійні поселення на островах з'явились в 12-16 століттях. У 1810-20-х роках сюди прибули перші американці, торговці сандаловим деревом, а з 1830-х років тут інтенсивно почали розвиватись вирощування та переробка цукру. Поява плантаторів і американських релігійних місіонерів значно змінила політичне та культурне життя на Гаваях і в 1840 році тут була запроваджена конституційна монархія, що значно обмежила повноваження правителя островів.

Протягом наступних сорока років Гаваї підписали ряд політичних та економічних угод із США, у 1887 році було прийнято нову конституцію і цього ж року було збудовано військову базу Перл-Харбор.

29 січня 1891 року до влади на Гаваях прийшла королева Ліліуокалані, котра відмовилась визнати конституцію 1887 року, прийняту за часів правління її брата короля Калакауа, і замінила її новим законом, що значно розширював повноваження гавайських монархів і обмежував права іноземців, перш за все, американців.

17 січня 1893 року група американських плантаторів на чолі з 49-річним Сенфордом Доулом оголосила місцевий уряд поваленим і звернулась по допомогу до США. 1 лютого американський посланець Джон Стівенс визнав уряд Доула і проголосив Гаваї під американським протекторатом. Доул подав до Сенату США законопроект про анексію Гавайських островів, котрий, був прийнятий лише в 1898 році, коли почалась іспано-американська війна і у США виникла необхідність в базі Перл-Харбор.

Ліліуокалані решту свого життя провела у США, де безуспішно апелювала до уряду для отримання компенсації за втрачену власність та політичну владу. Однак єдине, чого вона домоглась, - це щорічної пенсії в розмірі 4 тисяч доларів і невеликої цукрової плантації на Гавайських островах. Померла Ліліукалані в 1917 році.

Зараз ви читаєте новину «124 роки тому до влади прийшла остання королева Гавайських островів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути