вівторок, 12 вересня 2017 11:53

115 років тому народилася українка, яка отримала престижну премію в США

115 років тому народилася українка, яка отримала престижну премію в США
Марія Затуренська (1902-1982) Фото: uahistory.com

Киянка Марія Затуренська отримала Пулітцерівську премію у 1938 році. Її розмір $10 тис. Так у США відзначили її збірки поезій "Переддвер'я серця" та "Прохолодне ранкове небо". В них відверто описала боротьбу людських почуттів.

Вона народилася 12 вересня 1902-го у Києві. Через 8 років родина Затуренських емігрувала до США, оселилися в Нью-Йорку. Марія була змушена йти працювати на завод. Вечорами вчилася у середній школі, пише uahistory.com.

Потім українка продовжила здобувати освіту у вишах Вальпараїсо, Віконта, Сіракуз. Почала писати і публікувати свої вірші. Вони зразу стали популярними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не добили німці й москалі, доріжуть швейцарці"

Студенткою університету Медісон-Вісконсин познайомилася з поетом Хоресом Грегорі. Одружилися. Народили двох дітей - Патріка та Джоану Грегорі.

Літературна спадщина поетеси - 8 томів поезії та 6 - антологій. Своєрідну сповідь письменниці видав Сіракузький університет - "Щоденник Марії Затуренської (1938–1944)".

Поетеса померла 19 січня 1982-го від серцевого нападу.

31 серпня 1832 року у селі Крива – тепер Таращанський район на Київщині народився Андрій Гумницький – один із перших політичних емігрантів.

"Як я був хлопцем п'яти літ, – згадував він, – дід Герасим приїхав до нас і заставив мене читати Часословець. Я читав борзо. Столітні очі заплакали над моєю головою: "Дитя моє, ти будеш перевертнем! Кам'янецькі люди вільні козаки!" Ця річ глибоко запала в мою душу!" Простий чоловік, який мав сантимент до науки, до освіти, бачив, що та ж таки наука, подана з чужих рук і чужою мовою, справді робить з людей перевертнів, відриває їх од родового коріння, ставить на службу чужинцям, які люто викорінюють щонайменшу пам'ять про колишні звичаї і порядки в Україні."

Зараз ви читаєте новину «115 років тому народилася українка, яка отримала престижну премію в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути