вівторок, 21 червня 2016 10:10

101 рік тому Малевич написав "Чорний квадрат"

101 рік тому Малевич написав "Чорний квадрат"

21 червня 1915 року в дачному селищі Кунцеве під Москвою Казимир Малевич завершив написання картини "Чотирикутник".

"Чотирикутник" - одна з найвідоміших картин в стилі супрематизму. Перейменована згодом у "Чорний квадрат", сьогодні вона, як і ще дві її авторські копії, зберігаються у Третьяковській галереї в Москві. Повідомляє "Цей день в історії".

Казимир Малевич народився 23 лютого 1879 року в Києві у сім'ї дрібного службовця польського походження. Хоча дома говорили польською, київське оточення родини було україномовним. У 1920-ті роки Малевич у більшості своїх анкет записувався як українець. Художник займався живописом, який вивчав у Миколи Пимоненка в Київський рисувальній школі.

Двічі Малевич безуспішно намагався вступити у Московське училище живопису, а після остаточного переїзду в Москву, в 1907 році брав приватні уроки живопису. Через три роки він уперше взяв участь у виставці художників об'єднання "Бубнового валета", що працювали в стилі постімпресіонізму, після чого виставлявся у Петербурзі, Мюнхені та Москві, займався оформленням видань і декорацій для у футуристичному стилі.

У грудні 1913 року під час роботи над постановкою опери "Перемога над Сонцем" у Петербурзі, Малевичу прийшла ідея наполовину зафарбованого чорного квадрата, як головної декорації однієї із сцен.

21 червня 1915 року в дачному селищі Кунцеве під Москвою Казимир Малевич завершив написання картини "Чотирикутник", яка разом із "Чорним кругом" і "Чорним хрестом" 1 січня 1916 року були виставлені на футуристичній виставці російського авангарду "0,10" у Петербурзі.

Пізніше "Чотирикутник" (який насправді не має геометрично прямих кутів) був перейменований у "Чорний квадрат". Малевич виконав декілька його копій, що відрізняються малюнком, фактурою і кольором, а також полотна "Червоний квадрат" (1915) і "Білий квадрат" (1918), котрі за його задумом склали художньо-філософську тріаду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як операція під прикриттям призвела до відставки Річарда Ніксона

На думку Малевича, "Чорний квадрат" був найкращою його роботою і за його заповітом став основним символом під час похорону художника в 1935 році. "Чорний квадрат", має розміри 79,5 см на 79,5 см. Зберігається у Третьяковській галереї в Москві, де також зберігаються ще два авторські повторення картини (інші два - в Російському музеї в Москві і в Ермітажі в Петербурзі).

Зараз ви читаєте новину «101 рік тому Малевич написав "Чорний квадрат"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути