пʼятниця, 17 червня 2016 09:35

Як операція під прикриттям призвела до відставки Річарда Ніксона

Як операція під прикриттям призвела до відставки Річарда Ніксона

17 червня 1972 року заарештeвали п'ять чоловік, що причетні до проникнення і незаконного прослуховування у штаб-квартирі Демократичної партії в готелі "Вотергейт" у Вашингтоні.

Розслідування через 2 роки привело до відставки президента-республіканця Річарда Ніксона. Арешт проводив Карл Шлоффлер, який працював під прикриттям. У приміщені, де був проведений арешт, знайдено апаратуру для прослуховування, відеокамери, плівки з записами і три ручки-пістолети зі сльозоточивим газом.

Повідомляє "Цей день в історії".

Троє з арештованих були кубинськими емігрантами, один - натуралізований кубинець і п'ятий, Джеймс Маккорд, був колишнім агентом ЦРУ. 18 червня з'ясувалось, що Маккорд працює в службі безпеки Комітету за переобрання президента Річарда Ніксона. Протягом наступного місяця стало відомо, що Говард Хант і Гордон Лідді, котрі також також займали високі посади, були пов'язані з заарештованою п'ятіркою.

У вересні і жовтні журналісти Карл Бернстайн і Боб Вудворд опублікували у "The Washington Post" матеріали про те, що підслуховування і шпигунство проти опозиційної партії були санкціоновані Комітетом за переобрання Ніксона, Білий дім знав про всі деталі.. Незважаючи на це, у листопаді 1972 року Річард Ніксон був обраний президентом на новий термін.

У березні 1973 року всі 7-ро звинувачених були визнані судом винниими. Під час оголошення вироку суддя зачитав лист Маккорда, де йшлося що всі їх дії були санкціоновані Білим домом, а сама операція проводилась під прикриттям з боку найвищих урядових організацій.

17 травня 1973 року почались сенатські слухання Уотергейтської справи, на котрих з'ясувалось, що проникнення в штаб-квартиру Демократичної партії було проведене з відома колишнього генерального прокурора Джона Мітчела. У липні знайшли плівки, на котрих були записані розмови Ніксона із співробітниками, зокрема вказівка президента директору ФБР припинити розслідування Уотергетської справи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 53 роки тому у космос полетіла Валентина Терешкова

9 серпня 1974 року Річард Ніксон став першим президентом США, котрий подав у відставку.

Зараз ви читаєте новину «Як операція під прикриттям призвела до відставки Річарда Ніксона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути