четвер, 17 лютого 2022 07:20

"Україна виходить із підземелля на денне світло"

Автор: ucu.edu.ua
  Кардинал Йосип ­Сліпий зустрічається з вихованцями Української малої семінарії в Римі, 1960 роки. Духівник народився 17 лютого 1892‑го в селі Заздрість — нині Тернопільський район. Навчався у Львові, австрійському Інсбруку та Римі. 1928-го став ректором Львівської богословської академії. 1944-го очолив Українську греко-католицьку церкву. 18 років провів у радянських таборах за сфабрикованими звинуваченнями. Помер 7 вересня 1984-го в Римі
Кардинал Йосип ­Сліпий зустрічається з вихованцями Української малої семінарії в Римі, 1960 роки. Духівник народився 17 лютого 1892‑го в селі Заздрість — нині Тернопільський район. Навчався у Львові, австрійському Інсбруку та Римі. 1928-го став ректором Львівської богословської академії. 1944-го очолив Українську греко-католицьку церкву. 18 років провів у радянських таборах за сфабрикованими звинуваченнями. Помер 7 вересня 1984-го в Римі

"Париж пам'ятає кілька українських пресконференцій. Проте ніяка не мала такого успіху та відгомону в пресі, як присвячена відвідинам Франції Йосипа Сліпого", — писав канадський тижневик "Гомін України" в липні 1970 року.

Йосип Сліпий очолював Українську греко-католицьку церкву з 1944-го. Тоді ж у Львові встановилася радянська влада, яка відправила його у виправний табір, нібито за спів­працю з німцями. Звільнили 1963 року після втручання Папи Римського Івана XXIII і президента Сполучених Штатів Америки Джона Кеннеді. Духівник поселився в Римі.

"Усі міста Італії, всі церковні й наукові установи при кожній нагоді наділювали князя нашої церкви різними почестями. Запрошували з викладами, бажали мати у президіях усіляких з'їздів, конференцій і конгресів", — писала журналістка Ольга Вітошинська в журналі "Визвольний шлях", що видавали в Лондоні.

Протягом 1968–1970 років Йосип Сліпий подо­рожує світом. Проводить зустрічі з українцями та бере участь у церковних дійствах у Канаді, США, Колумбії, Венесуелі, Перу, Аргентині, Парагваї, Бразилії, Австралії, Новій Зеландії, Німеччині, Іспанії, Португалії, Англії, Франції, Австрії, Індії та Мальті. Всюди кардинали й архієпископи знають Йосипа Сліпого й запрошують до резиденцій. Вважають честю відвідати його архі­єрейську службу. Для цього надають найкращі храми.

Голови держав, урядів і парламентів приймають блаженнішого з дотриманням офіційного протоколу, в супроводі гвардії та виконання національного гімну. Пошти Аргентини, Німеччини й Австрії з нагоди візиту Йосипа Сліпого видають листівки й марки.

— Чи можете нам розказати про життя каторжників у Сибірі? — питає польський журналіст на пресконференції блаженнішого в Парижі.

— Не хочу такими страхіттями псувати вам доброго настрою, — відповідає той.

На зустріч у великому залі паризького готелю "Лютеція" збираються майже сотні кореспондентів усіх французьких видань і журналісти із-за кордону. Бракує місця для фото-, радіо- і телевізійної апаратури. Йосип Сліпий робить доповідь французькою мовою на тему "Перспективи УКГЦ".

— Завдяки вам Україна виходить із підземелля на денне світло, — бере слово Жорж Люсіяні, професор кафедри слов'янської словесності в університеті Бордо. — У Франції знають тільки Росію, зрідка згадуючи узбеків і киргизів. Сьогоднішня пресконференція — це знаменита нагода переконати наших журналістів про існування інших народів у СРСР. Чому, панове, не пишете про Україну? Чому не стараєтеся мати вісток від самих українців? Мене обурює те, що ви так фальшиво подаєте тамошні факти. Про Україну пишете так, наче б там все добре, нічого не діється. А ви остовпіли б від здивування, коли б знали, як там бурлить! Появилася капітальна книжка Івана Дзюби "Інтернаціоналізм чи русифікація". Німці більше в курсі цих справ, як французи. України ігнорувати не можна!

Присутні починають аплодувати.

— Це правда, що західний світ ігнорує Україну, — говорить Йосип Сліпий. — Там мало знають про справжню Московію-Росію. Я вірю, що французькі учені з їхнім світлим розумом самі дійдуть правди й напишуть її.

Главу УГКЦ в Єлисейському палаці приймає президент Франції Жорж Помпіду. Обговорюють становище українців у СРСР та в еміграції. Президент згадує, що Франція першою визнала Українську Народну Республіку 1918-го.

Під час зустрічі з головами сенату та міськради Йосипа Сліпого нагороджують Золотою медаллю Парижа.

— Хочу подякувати управі Парижа за прихильність до українців, передану в користування старовинну церковцю на Сен-Жерменському бульварі, — каже після нагородження Сліпий. — Це скріплює приязні відносини Франції з Україною, які починаються від одруження Анни Ярославни з французьким королем Генріхом І в ХІ столітті і тривають досі. Ми не маємо медалі, щоб вам подарувати, зате прошу прийняти книжку.

Присутніх запрошують пригощатися шампанським. Один фотограф розповідає про торгового аташе французької амбасади в Москві, який їхав по роботі в Сибір. Сказав дружині: "Я не знаю, моя дорога, чи повернуся за тиждень, як заплановано, чи за 18 років, як Йосип Сліпий". Усі дипломати знали та стежили за справою митрополита.

"Незвичайна, хвилююча й пишна літургія відбулася вчора в Соборі Паризької Богоматері, де правив кардинал Йосип Сліпий, — писала французька газета "Фігаро" 13 липня 1970 року. — Правив за візантійським обрядом святого Івана Золотоустого, зодягнений у відзнаки своєї єпископської влади — в білу із золотом мітру. Церква була повністю заповнена українцями, французами й туристами-християнами. Після служби Йосип Сліпий звернувся до присутніх українською та французькою мовами. Зокрема, сказав: "Подяка в'язня-каторжника, який зазнав великого щастя сьогодні — правити українську Службу Божу в цій чудовій французькій святині!"

Після Парижа Йосип Сліпий відправився по містах, де були українські громади. У Байоні провів круглий стіл, присвячений українським церковним і політичним проблемам. У ньому взяли участь учені з Європи, Азії, Африки й Америки. На закиди професора-єврея про співпрацю українців із німцями, Йосип Сліпий навів приклад Митрополита Шептицького, який написав послання "Не убий!" і закликав до миру та взаємоповаги.

Йосип Сліпий живе в Римі, їздить різними країнами, але зберігає радянське громадянство й намагається продовжувати чинність свого паспорта. Сподівається повернутися та здійснювати архіпастирське служіння в Україні. Та в'їзд у СРСР йому забороняють. З подачі Кремля, не впускають і до країн комуністичного табору.

Вийшовши із московської неволі, він кинувся у вир праці. На римській землі почав доконувати чудес: проповідував, усвідомлював, організував, писав, будував, видавав твори, відвідував своїх вірних по всіх закутках землі, змагався за відзискання втрачених прав ­своєї церкви. Його життя на чужині не було легким і відпочивальним. Він вів гарячкову діяльность на користь ­церкви та народу

Богдан-Іван Лончина (1917–1985), перекладач

Кілька років добивався вивезти з Австралії кенгуру

У Римі 1963-го Йосип Сліпий отримав від Ватикана статус Верховного архієпископа Української греко-католицької церкви. Папа Римський надав посаду кардинала.

Йосипа одразу почали підтримувати багато меценатів. Серед них були українці й іноземці, які дбали про розвиток християнства. Вони давали гроші на будівництво споруд, що ініціював блаженніший. Спочатку він заснував Український католицький університет св. Климента в Римі.

— Він був перший Папа Римський, про якого знаємо, що був і святий, і вчений, — каже про Климента під час відкриття УКУ Йосип Сліпий. — Тільки завдяки тому він мав вплив на християн, бо неука й незнайка ніхто не слухав би. Він діяв і в Україні, серед наших предків-скитів і грецьких колоністів.

При університеті кардинал створює природничий музей. Просить священників і монахів із різних країн надсилати представників флори й фауни, зразки мінералів. Єпископа в Австралії протягом кількох років переконує допомогти з вивезенням кенгуру. Той відговорює кардинала, посилаючись на суворість австралійських законів. Та Йосип Сліпий добивається свого. Крім кенгуру, в забальзамованому стані отримує качкодзьоба.

Верховний архієпископ активізує роботу Українського богословського наукового товариства та видання газети "Богословія". 1969-го освячує новозбудований Собор святої Софії в Римі. За два роки купує та відновлює парафіяльний храм Жировицької Матері Божої для українців-католиків. При ньому засновує музей.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Україна виходить із підземелля на денне світло"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути