У гірській печері на південному заході Вірменії, неподалік від іранського кордону, археологи виявили винарню, якій 6100 років. Тут знайшли виноградний прес, посуд для бродіння, виноградні кісточки, засохлі ягоди та кілька пагонів лози. Усе це добре збереглося завдяки прохолодному й сухому повітрю у печері.
— Це найдавніший приклад повного циклу виготовлення вина, що коли-небудь знаходили, — каже археолог Грегорі Арешян.
За кілька кроків від входу до печери розташований неглибокий басейн діаметром трохи більше як метр. Учені припускають, у ньому люди босоніж чавили виноград. Сік збирали в чани й залишали, доки почне бродити. Коли забродив, його розливали в менші глеки і складали в печері. Тобто її використовували водночас як винний льох.
Довкола древньої винарні виявили два десятки людських поховань. Тому археологи припускають, що вино з печери використовували передусім для поминок. У могилах знайшли чаші для пиття.
Досі вважали, що людина вперше скуштувала вино трохи більше ніж 5 тис. років тому. Сліди напою знайшли в могилі єгипетського правителя Скорпіона І, який жив у той період.
У вірменському селі Арені, неподалік якого печера-винарня, місцеві дотепер займаються виноробством.
Коментарі