Ексклюзиви
четвер, 15 листопада 2007 15:29

На Михайла треба заплатити пастухам

19 листопада, понеділок — святителя Павла. 350 року архієпископ константинопольський Павло прийняв мученицьку смерть у вигнанні у Вірменії. Цього дня також вшановують Варлаама Хутинського, Новгородського чудотворця, який жив у ХVІІІ ст.

Якщо на Павла й Варлаама йде сніг — чекай сніжну та сприятливу для озимини зиму.

20 листопада, вівторок — мученика Федота Корчемника (ІV ст.). Закінчується період дощів, починаються снігопади: "На Федота зима сідає на покуть". Якщо ж цього дня відлига — незабаром вдарять сильні морози.

21 листопада, середа — собор святих ангелів на чолі з архангелом Михаїлом. У Святому Письмі він — один із семи ангелів, що стоять перед престолом Господа. Михаїл є архістратигом, тобто старшим воїном і проводирем усіх ангелів, а також головним борцем із духами пітьми та самим дияволом.

Архістратиг Михаїл був покровителем київських князів. Згодом став патроном Києва, тому вже кілька століть зображений на гербі української столиці.

На Михайла, вважали колись в Україні, починається справжня зима. Зазвичай цього дня падає сніг, тому в народі кажуть: "Михайло приїжджає на білому коні". Примічають, якщо ніч ясна, то буде довго тривати люта і сніжна зима, а також: "Якщо на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до півгрудня".

До архангела Михаїла звертаються по допомогу від потопу, наглої смерті, лихоманки й "від ворога льстивого, від бурі носимої, від лукавого". Михайла вважали своїм покровителем мисливці. Цього дня робили сезонний розрахунок із пастухами. Закінчується весільна пора, тому дівчата вже не перебирають нареченими, бо "після Михайла хоч за шкандибайла".

22 листопада, четвер — Преподобної Матрони, яка уславилася духовними подвигами й 492-го у віці 100 років померла в Константинопольському монастирі.

Якщо на Матрони гусак вийде на лід, то ще плаватиме по воді, тобто буде тепло. Хмарна і сніжна погода цього дня передбачає непогідний травень, дощ — на врожай  пшениці, іній — на овес.

23 листопада, п"ятниця — Ераста й Родіона, із 70 апостолів. Іній на деревах цього дня — на морози, туман — на відлигу.

24 листопада, субота — Феодора-Студита, видатного церковного діяча Візантії (758 — 826 рр.). Він є автором церковних пісень і чернечого уставу, яким керувалися монахи відновленого ним Студійської обителі в Константинополі, Києво-Печерського й інших монастирів Східної Європи.

Вважалося, що Федор-Студит покаже, якою буде зима: якщо день холодний, то й зима буде лютою, а якщо теплий — м"якою: "Від Федора-Студита стає холодно й сердито", "Федор сидить і землю студить".

25 листопада, неділя — Івана Милостивого, патріарха Олександрійського, який народився у VІІ ст. на острові Кіпр у знатній родині. Прославився добрими вчинками й милостивим ставленням до всіх нужденних.

Якщо цього дня сніг і холодно, то на Введення — 4 грудня — буде відлига.

Зараз ви читаєте новину «На Михайла треба заплатити пастухам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути