Ексклюзиви
пʼятниця, 03 серпня 2018 00:35

"Мають його тимчасово, тому не роблять капітальний ремонт"

Автор: ПРІТЧЕНКО ОКСАНА
  Дерев’яний будинок для лікаря в селі Мошни на Черкащині звели за проектом київського архітектора Владислава Городецького 1894-го. Для будівництва соснові дошки сушили два роки. Зараз у ньому живуть дві колишні медсестри місцевої лікарні
Дерев’яний будинок для лікаря в селі Мошни на Черкащині звели за проектом київського архітектора Владислава Городецького 1894-го. Для будівництва соснові дошки сушили два роки. Зараз у ньому живуть дві колишні медсестри місцевої лікарні

— Нашу лікарню місцеві поміщики Балашови відкрили до річниці свого весілля — 1894-го. Замовили проект архітектору з Києва Владиславу Городецькому. Витратили на неї 14 тисяч рублів. За ці гроші можна було купити стадо з 2800 корів, — розповідає краєзнавець 61-річний Микола Якименко з села Мошни на ­Черкащині. Він невисокий, русявий, одягнений у світло-блакитну сорочку й чорні штани. Показує фото старих споруд села та карту місцевості.

У Мошнах живуть близько 4,5 тис. людей. Ідемо до лікарні вулицею Спасопреображенською — колишня Леніна.

— Архітектор дружив із Миколою і Катериною Балашовими. Приїздив до них на полювання, — каже Микола Михайлович. Показує дерев'яний дім, який залишився від комплексу лікарні. Зараз він — в аварійному стані. — Катерина 1884 року успадкувала маєтності при містечках Мошни і Городище від дядька. Захотіла збудувати тут лікарню та школу для шляхетних дівчат. 1890-го замовила Городецькому проект медзакладу. Того ж року почали заготівлю соснових дошок, бо він вирішив робити будівлю з дерева. Особисто приїжджав на будівництво.

У комплекс лікарні входили поліклініка, дім для лікаря та пральня. У головному корпусі була операційна, чотири палати на 10 ліжок, оглядовий кабінет, ванна, туалет і кухня. Працював лікар, два фельдшери й стільки ж повивальних бабок.

— Уціліли дім лікаря та частина приміщення лікарні. Вони унікальні, це — єдині будівлі Городецького з дерева, які збереглися, — проводить далі Микола Якименко. — Пральню розібрали, бо почала розвалюватись від вологи. На її місці звели двоповерховий цегляний корпус нинішнього медзакладу.

Спочатку в будинку жив лікар зі слугами. У 1930-х дім розділили на чотири квартири. Зробили замість грубок водяне опалення, провели електрику та каналізацію.

Дім Городецького зведений у давньоруському стилі. Обов'язковий елемент — різьблені прикраси у формі стріл. Найбільше їх навколо вікон. Зараз будівля вкрита шифером. У деяких місяцях листки побиті, під ними видно іржаве залізо. Має троє дверей. Перед парадними вимурувані з цегли сходи. Над ними — різьблений ґанок. Двері з протилежного боку — "чорний хід". Праворуч прилаштована телевізійна антена. Навколо ростуть вишні.

— Колись росли осокори. Їх спиляли, коли струхлявіли. Був паркан, але сітку зняли, — говорить Микола Якименко. — Якби тут досі не жили люди, то будинок розтягнули б мародери.

У будинку Городецького в Мошнах живуть дві колишні медсестри. Одна на пенсії за вислугою, друга — у декретній відпустці.

Двері зачинені. На стук ніхто не виходить. За кілька хвилин від лікарні йде кремезний чоловік. Кишеню його футболки відтягує пачка цигарок.

— Я тут чотири роки, маю іншу хату в селі. Моя жінка Тома Яківна була медсестрою. Живе в будинку 30 років. Зараз їздить підробляти на підприємство в Черкаси. Дітей не маємо, — говорить 55-річний Сергій Оніщенко. Одягнений у спортивні штани та бежеву футболку. У будівлю не заводить. Через вікно показує приміщення: висока стеля, дощана підлога, на стінах — світлі шпалери.

— Піддержуємо порядок усередині. Хоч дім треба ремонтірувать понаружі. Дерево старе, північний бік гниє, — продовжує чоловік. — Три роки назад зай­мали кімнати в домі чотири сім'ї — лікарі та медсестри. Але порощитувалися і виїхали. Робити за малу зарплату не хотіли. Зараз по сусідству живе молода медсестра, сьогодні поїхала до батьків.

До будинку приїздять групи туристів. Однак мешканці не хочуть спілкуватися з ними.

Стара лікарня горіла в 1970-х від замикання електропроводки. У вцілілій частині залишилось шість кабінетів. На кількох дверях — таблички "Не заходити". Будівля побілена і вкрита шифером. Фундамент пофарбований чорним. Тут був пологовий будинок, стоматологія, а тепер зробили рентгенкабінет.

Будинок Городецького перебуває на балансі Черкаської районної лікарні.

— Останні років 40 юридично числиться як службове житло. До того там теж проживав персонал, — розповідає сільський голова Мошен Богдан Шкарбута, 44 роки. Вдягнений у червону сорочку та джинси, на ремені напис "Діор". У руках крутить ключі від машини. — Люди розуміють, що мають його тимчасово, тому не роблять капітальний ремонт. Сільська рада не має грошей на утримання будинку. Просимо, щоб обласна влада взяла його на баланс. Хотілося б облаштувати там краєзнавчий музей. Маємо одяг, кераміку, меблі. На реконструкцію потрібно 6 мільйонів гривень.

Людей, які там зараз живуть, ніде поселити. Адміністрація лікарні говорить, що вони мають право жити у службовому житлі до смерті.

— Цей будинок — один такий в Україні. Було б добре, якби його взяло під опіку Міністерство культури, — каже головний лікар Любов Іващук, 63 роки. Вона з короткою зачіскою, пофарбована в рудий, на шиї і руках має золоті прикраси. Прий­має хворих на другому поверсі лікарні в Мошнах. — Проблема тільки, що одну з жінок немає куди переселити. Треба буде вирішити це питання. Інша, декретниця, збирається переїхати в будинок, який купила в селі.

Померли і поховані у Франції

Подружжя Микола і Катерина Балашови були відомими благодійниками та організаторами світських заходів. Чоловік походив із сім'ї штабс-капітана Імператорської гвардії й фрейліни зі свити імператриці. 1861 року закінчив Санкт-Петербурзький університет за спеціальністю "адміністративні науки". 1885-го був призначений єгермейстером Імператорського двору, організовував полювання, був ловчим та зброєносцем. 1905 року став членом Державної ради з департаменту промисловості, наук і торгівлі — інспектував побут й умови праці робітників. Балашов був "дещо кумедний, але по суті хороший, глибоко чесний і добрий чоловік", згадував про нього громадський діяч Олександр Половцев.

При дворі Микола познайомився з молодшою на вісім років фрейліною Катериною Шуваловою, вишуканою білявкою. Одружилися 1869-го. Жінка від дядька успадкувала близько 45 тис. га землі та Маріїнський паровий керамічний завод у селі Городище на Черкащині. Був названий на честь її бабусі Марії. Володіння складалися з шести волостей із двома містечками і 17 селами. За 10 років Катерина Балашова зробила з них багатогалузеве прибуткове господарство. Серед селян було багато мулярів, теслярів, столярів, каменярів, штукатурів.

Родина також мала сільськогосподарську школу, Нікольський залізоробний завод в Новгородській, гірські заводи в Оренбурзькій, винокурний і цукровий заводи в Київській та Подільській губерніях. Володіли виноградниками в Криму.

Виростили синів Петра, Андрія, Олександра та доньок Софію й Олександру. Після революції 1917 року виїхали до Франції. Їхнє майно націоналізували. Катерина Балашова померла і похована 1931-го у французькому муніципалітеті Вірофле. Її чоловіка не стало там само за чотири місяці.

Зараз ви читаєте новину «"Мають його тимчасово, тому не роблять капітальний ремонт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути