вівторок, 27 березня 2018 07:20

Королева Єлизавета I стратила племінницю

Автор: www.24smi.org
  Майбутня королева Англії Єлизавета І залишилася без матері Анни Болейн, коли їй було 3 роки. Батько король Генріх XVIII одружувався ще чотири рази. 9-річною Єлизавета подружилася із однією з мачух — Кетрін Говард, але її батько стратив. Це сформувало в дівчинці стійке неприйняття шлюбу. Парламент намагався кілька разів видати її заміж, коли вона у 25 років стала королевою. Серед женихів був російський цар Іван Грозний. Вона лише маніпулювала потенційними нареченими. Потім заявила, що ”заміжня за Англією”. Правила 44 роки. Померла 24 березня 1603-го у віці 69 років. Усе життя називала себе дівицею. Була остання із династії Тюдорів
Майбутня королева Англії Єлизавета І залишилася без матері Анни Болейн, коли їй було 3 роки. Батько король Генріх XVIII одружувався ще чотири рази. 9-річною Єлизавета подружилася із однією з мачух — Кетрін Говард, але її батько стратив. Це сформувало в дівчинці стійке неприйняття шлюбу. Парламент намагався кілька разів видати її заміж, коли вона у 25 років стала королевою. Серед женихів був російський цар Іван Грозний. Вона лише маніпулювала потенційними нареченими. Потім заявила, що ”заміжня за Англією”. Правила 44 роки. Померла 24 березня 1603-го у віці 69 років. Усе життя називала себе дівицею. Була остання із династії Тюдорів

"Мила сестро, пишу вам як друг, що графиня Шрусбері говорить про вас, ніби ви пихата і так високо думаєте про свою красу, немов ви цариця небесна. Вимагаєте, щоб вам потурали і звеличували вас. Сама ж ви в припадку роздратування мучите придворних дам і покоївок. Одній, кажуть, зламали палець, другу вдарили ножем", — пише 1585-го королева Шотландії 43-річна Марія Стюарт до своєї на дев'ять років старшої тітки, королеви Англії Єлизавети I. Вони — давні суперниці.

У листі Марія викриває інтимне життя Єлизавети, що неприпустимо в листуванні королівських осіб.

"Кажуть, у вас на стегнах гнійна виразка, — натякає Марія на сифіліc, який був у її батька Генріха VIIІ. — Ви уже стара, і у вас припинилися місячні. Але, подейкують, ви ще ласі до чоловіків. Пробираєтеся в їхні спальні в самій сорочці, і ці пригоди обходяться вам недешево. Чоловіки розповідають про вас, що фізично ви не така, як усі. Не можете віддаватися любощам природно".

Такого ненависного і зухвалого листа Єлизавета ніколи не отримувала. Але в Марії Стюарт були всі причини написати його. Надто довго — цілих 25 років стримувалася вона, інтригувала, брехала й накопичувала в собі злість. Марія — правнучка короля Генріха VII, претендувала на англійський престол. Вони тримали одна одну в напрузі, граючи в дипломатичні ігри. Ніколи не бачилися і в листах запевняли, що мріють про це.

20 років тримає Єлизавета свою родичку в ув'язненні у одному зі своїх замків. Так карає за вбивство чоловіка — короля Шотландії.

Марія скоїла злочин разом із коханцем — графом Ботвеллом, за якого потім вийшла заміж. Шотландка збирається утекти за допомогою свого сина Якова. Але дізнається, що Єлизавета давно підкупила його. Син легко відмовляється від матері, і як король Шотландії підписує указ, яким позбавляє її титулу і всіх прав королеви.

Єлизавета розповсюджує Європою чутки, що в Марії стосунки з одруженим чоловіком. При дворах обговорюють знищення обох королев. Проти Марії — прихильники реформатської церкви, вбити Єлизавету готові палкі католики. Це стає останньою краплею і приводом до написання листа ненависті.

Королева Англії ніколи не наважилася б на відкриту конфронтацію. Це не її стиль. Але її провокують радники.

— Пора закінчувати, треба викорчувати зло раз і назавжди, — каже голова її уряду Вільям Сесіл.

Парламент приймає Акт про особисту безпеку королеви. Відтепер кожного, хто задумає вбити монарха чи хоча б висловить підтримку такому злочину, чекає страта.

Міністр поліції Френсіс Волсінгем придумує план сфальсифікованого замаху. Залишається підключити до нього Марію Стюарт. Вона має повірити, що в разі успіху її чекає воля і англійський престол. Минає півроку й шотландка потрапляє в пастку — пише листа змовникам, у якому каже "так" убивству тітки.

П'ять місяців мучиться Єлизавета. Їй належить уперше в історії вбити помазаницю Божу. Жінка боїться, ухиляється, зволікає. Втрачає сон і цілими днями похмуро мовчить. Даремно вмовляють її міністри. Королева відкидає всі їхні пропозиції і вимагає нових.

"Вона мінлива, як погода: то хоче страти, то помилування, — пише в листі Сесіл. — Постійно домагається від радників іншого виходу. Хоч знає, що іншого немає і бути не може. Їй хочеться, щоб все було скоєно само собою, без її відома, без відданого наказу. Не нею, а для неї".

Королева просить, щоб Марія Стюарт зізналася у вбивстві — тоді зможе її помилувати. Але та мовчить.

"Якщо вона прирекла мене до смерті, нехай буде вірна своїй неправді до кінця, — пише друзям. — Якщо Єлизавета вб'є мене, то гірше для неї. Своєю смертю я принижу противницю перед судом історії. Це краще ніж дозволити їй надіти маску лагідності й увінчатися лаврами великодушності".

Марія Стюарт не так боїться померти, як Єлизавета — вбити її. Міністри приносять їй на підпис кілька паперів. Із поміж них смертельний вирок. Єлизавета підписує, не читаючи документів. Після того всі помічають, як покращується в неї настрій.

8 лютого 1857-го Марії Стюарт відрубують голову. Кату вдається відтяти частину тіла із третьої спроби. Наступного дня весь Лондон святкує подію знищення ворога своєї королеви. Це чути в палаці, але Єлизавета нічого не питає. Хоча до того вона розпитувала про всі події у місті.

Коли їй офіційно повідомляють про страту, робить вигляд, що новина застала її зненацька. Кричить, лютує і ридає. Звинувачує міністрів, які без її відома вбили "дорогу сестру". Скликає суд і одного з них саджає в тюрму. Часто повторює, що страта відбулася всупереч її волі. Робить це так часто, що починає вірити сама.

За 15 років син Марії Яків VI отримує у спадок від Єлизавети довгоочікувану корону Англії. Перепоховує свою матір із собору в місті Пітерборо за 120 км на північ від Лондона біля суперниці — у Вестмінстерському абатстві в столиці.

3000 суконь нарахували в гардеробі Єлизавети І після її смерті. Що старішою вона ставала, то красивішими були її плаття і прикраси. Так жінка намагалася відволікти увагу від зморщок і гнилих зубів.

Відправляла піратів грабувати судна

Девізом Єлизавети I в політиці було "бачу, але мовчу". Поводилася стримано й обережно, уникала воєн і з усіма домовлялася. Своїм видатним становищем серед монархів свого часу Єлизавета зобов'язана прагненням бути не господинею Англії, а лише виконавицею волі англійців.

Підтримувала все, що збагачувало й возвеличувало її країну. Мала стосунки з піратами. Під прикриттям пошуку нових земель, відправила Френсіса Дрейка грабувати іспанські судна із золотом. 1580-го він уперше привіз в Англію картоплю. Здобув 600 тис. фунтів стерлінгів — дохід королівства за два роки. За це королева дала йому титул лицаря. Вже як один із її адміралів він допоміг здолати Непереможну Армаду — іспанський флот із 130 суден, що мав на меті завоювати Англію. Це возвеличило королеву в історії.

Період її правління називали "золотою добою". Визначний час розвитку драматургії на чолі з Вільямом Шекспіром. Вона жертвувала особистим життям заради країни. Шалено кохала все життя одного чоловіка — лорда Роберта Дадлі. Коли його дружина впала і зламала шию, щоб відвести від себе підозри й уникнути повстання дворянства, королева відмовилася від шлюбу. Це відрізняло її від інших королев. Марія Стюарт, навпаки, потрапила під вплив коханця — втратила владу і життя.

Зараз ви читаєте новину «Королева Єлизавета I стратила племінницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути