Ексклюзиви
вівторок, 06 травня 2008 14:26

Карл Маркс зрікся свого позашлюбного сина

Нащадок рабинів адвокат Генріх Маркс із німецького містечка Тріре завжди був бажаним гостем у домі місцевого аристократа Людвіга фон Вестфалена. А його син Карл з дитинства дружив з дітьми багатія — Едгаром і Женні. Коли Карлові виповнилося 17 років, а Женні — 22, вони вирішують побратися. Генріх, який колись заради кар"єри адвоката прийняв протестантизм, сумнівався, що вельможні родичі дівчини погодяться на шлюб із його сином. Справді, коли батьки дізналися про наміри доньки, вибухнув скандал. Пара вирішила обручитися таємно.

1835-го Карл вступає у Боннський університет, а невдовзі батько на 4 роки відправляє його до Берліна. У квітні 1842-го Маркс отримує ступінь доктора філософії. Незабаром стає редактором опозиційної "Рейнської газети".

Тим часом родичі активно підшукували для Женні підходящу партію.

Однак протягом 7 років дівчина відмовляє багатим нареченим.

1838-го помирає Генріх Маркс, а через чотири роки — Людвіг фон Вестфален. 19 червня 1843-го Карл та Женні нарешті одружуються. Вона стала для Маркса не лише дружиною, а й соратницею. Переписує статті чоловіка, збирає архів.

Невдовзі після весілля Карл надрукував у своїй газеті статтю про скрутне становище виноробів долини Мозеля. Місцева влада видання закриває. Родина Марксів втрачає основний дохід. Женні тоді була на четвертому місяці вагітності. Однак чоловік принципово відмовляється від будь-якої допомоги з боку її родини. Жінка підтримує його рішення. Погоджується взяти лише 20-річну економку Єлену Демут, яку прислала мати. Та веде господарство, розподіляє позичені гроші. Згодом доглядатиме за їхніми дітьми. Для Женні вона стає подругою, а Карл любить із нею грати в шахи.

1843-го Маркс із родиною переїжджає до Парижа. Там захоплюється соціалізмом, знайомиться з Фрідріхом Енгельсом. Той працює на текстильній фабриці у Манчестері, якою володів його батько, інформує Карла про події на виробництві й допомагає грошима. Чоловіки потоваришували.

Через переслідування кредиторів восени 1844-го родина Марксів залишає Париж. Три роки вони живуть у Брюсселі. 1847-го під час поїздки до Англії Карл стає членом Ліги справедливих — напівлегальної групи з німецьких емігрантів-ремісників. Того ж року на її основі створюють Міжнародний союз комуністів. Маркс та Енгельс укладають програму організації — "Маніфест Комуністичної партії" та придумують гасло "Пролетарі всіх країн, єднайтеся!".

Тим часом у Франції, Італії й Австрійській імперії розпочинається революція. Маркса висилають із Бельгії. Ліберальний уряд Франції дозволяє йому повернутися до Парижа. 1848-го в Кельні вони разом з Енгельсом засновують "Нову рейнську газету". Та після поразки революції Карла судять і виганяють із країни. Він знову їде до столиці Франції, але в червні 1849 року його висилають і звідти. Тож Маркс перевозить родину до Лондона. Перші місяці вони живуть у злиднях. "Женні хвора. Моя донечка Женні хвора, — писав чоловік в одному з листів. — Я не можу купити ліки, викликати лікаря. Протягом восьми-десяти днів родина їла лише хліб і картоплю. Ми заборгували за квартиру. Рахунки булочника, молочника, торговця чаєм, м"ясника — всі не оплачені".

Аби розрахуватися з боргами, продали пальто Карла, потім настала черга фамільного срібла. Однак Маркса запідозрили у крадіжці посуду й заарештували. Дружині насилу вдалося витягти його з в"язниці.

Навесні 1851-го Єлена Демут народила хлопчика Фредеріка. Через півтора сторіччя його правнучка запевнятиме, що її прадід насправді був сином Карла Маркса. 67-річна Хільда нині живе у Франкфурті-на-Майні. 1998-го вона взяла прізвище Маркс.

Дружину Маркса ховав Енгельс

Карл Маркс офіційно відрікся від дитини. Тоді друг родини Енгельс назвав батьком себе. Женні вдала, що повірила. Хлопчика віддали на виховання до прийомної родини. Фрідріх платив аліменти на його утримання. Зі справжнім батьком Фредерік не спілкувався. Став механіком, ремонтував машини. Помер 1929-го, переживши всіх дітей Маркса.

Невдовзі Женні народила доньку Франциску, та дівчинка померла не доживши до 2 років. Ще одна дитина з"явилася на світ мертвою. Пішли з життя сини Ґвідо та Едґар. Із сімох дітей Маркса вижили лише три доньки. Женні стала активним діячем міжнародного соціалістичного руху, померла 1883-го. Лаура була активісткою французького соціалістичного і робітничого руху. Одружилася з французьким революціонером Полем Лафарґом. 1911-го вони разом наклали на себе руки. Елеонора брала участь в англійському робітничому русі. 1898-го вкоротила собі віку.

У Лондоні Маркс приєднався до Союзу комуністів і зайнявся журналістикою. 1867-го з"явився перший том його "Капіталу". Останні три були видані після смерті автора.

1860-го Женні захворіла на віспу. Карла мучив фурункульоз, боліли очі й печінка. 1873 року він переніс інсульт. 1881-го дружина померла від раку печінки. Лікарі не дозволили Марксові йти на цвинтар. Ховав його жінку Енгельс. Через два роки не стало старшої доньки Женні. Карл Маркс помер 14 березня 1883-го. Його поховали поряд із дружиною на Хайгетському цвинтарі в Лондоні. Через 7 років поряд із ними спочила Єлена Демут.

Зараз ви читаєте новину «Карл Маркс зрікся свого позашлюбного сина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути