середа, 31 липня 2019 11:41

Важко усвідомлювати, що ми ніколи не вийдемо на вулицю

"Я шукаю спосіб змінитися. Якою я була б, якби на світі не стало інших людей", – 1 серпня 1944-го пише у щоденнику 15-річна Анна Франк. Разом із батьками, старшою на п'ять років сестрою та чотирма знайомими два роки живуть у підпільній квартирі в Амстердамі.

Житло облаштували в потаємній частині фабрики з виробництва домішок для джемів. Споруда належить її батьку Отто Франку. Він – єврей, утік до Нідерландів із німецького Франкфурта-на-Майні 1933 року від утисків нацистів.

У травні 1940-го німецькі війська захоплюють Амстердам. Євреї намагаються виїхати до США або Куби, але кордони закривають. Їм забороняють вести бізнес, тому право власності на фабрику переходить партнерам Франка – Йоганнесу Клейману та Яну Гісу.

Автор: annefrank.freetls.fastly.net
  69-річний Отто Франк заліз на горище колишньої таємної квартири за кілька годин до офіційного відкриття будинку-музею Анни Франк в Амстердамі, 3 травня 1960-го.  Відкрив його власним коштом. Там зберігається оригінал щоденника його доньки Анни, а також статуетка ”Оскар”. Її 1959-го отримала американська актриса Шеллі Вінтерс за роль у фільмі ”Щоденник Анни Франк”
69-річний Отто Франк заліз на горище колишньої таємної квартири за кілька годин до офіційного відкриття будинку-музею Анни Франк в Амстердамі, 3 травня 1960-го. Відкрив його власним коштом. Там зберігається оригінал щоденника його доньки Анни, а також статуетка ”Оскар”. Її 1959-го отримала американська актриса Шеллі Вінтерс за роль у фільмі ”Щоденник Анни Франк”

Напередодні 13-річчя Анна бачить у вітрині магазину червоно-білий блокнот у полотняній обкладинці й умовляє батька купити його. Веде щоденник.

"Здається, що потім і мені, і всім нецікаво буде читати писанину 13-річної школярки. Але хочеться висловити все, що в мене на душі", – записує 20 червня 1942 року.

Євреїв забирають у табори просто з вулиць. Із дозволу партнерів Отто Франк обладнує в офісі своєї фірми таємні кімнати між третім і п'ятим поверхами. Прохід до них замаскований під шафу з документами. Зі свого дому до фабрики перебираються 6 липня. Родина вдягає по три комплекти одягу, бере мінімум речей – аби не привертати уваги. До сховку приходить також сім'я колеги та ще один друг.

"Важко усвідомлювати, що ми ніколи не вийдемо на вулицю. Відчуваю постійний страх. Боюся, що нас виявлять і розстріляють", – пише Анна 28 вересня 1942 року.

Вона закохується у на два роки старшого Петера.

"Що таке любов? Це означає розуміти іншого, ділити з ним щастя і горе. І фізична любов в якийсь момент теж невід'ємна від цього, – нотує через рік. – Ти щось ділиш з іншим, віддаєш і отримуєш – не суттєво, в законному шлюбі, з дітьми або без. Не важливо, невинні відносини чи ні, головне, що хтось поруч, розуміє тебе і повністю тобі належить!"

Взимку 1944-го у сховку чують по радіо звернення міністра освіти Нідерландів Херріт Болкенштейн. Він закликає зберігати будь-які документи і щоденники як доказ страждань у роки німецької окупації.

"Після цього всі заговорили про мій щоденник, – пише Анна. – Цікаво буде опублікувати роман про життя у сховку".

Вона редагує нотатки, дописує деякі факти. Ховає блокнот у своїй кімнаті. 4 серпня ­1944-го в таємну квартиру пробираються поліцаї. Невідомий, який видає її, отримує винагороду 7,5 гульдена – вартість обіду в ресторані. Родини депортують у концтабір Освенцим, що у Польщі.

За півроку від голоду помирає дружина Отто Франка – Едіт. Анну та її старшу сестру переводять у концтабір Берген-Бельзен. Сестри гинуть у березні 1945 року від епідемії тифу. Єдиний, хто вижив, – Отто Франк. У січні 1945-го радянські солдати звільняють його з Освенцима.

Їде до Амстердама. Йому передають знайдений щоденник Анни. Отто видає його голландською мовою через два роки, а 1952-го твір, перекладений 67 мовами, опубліковано загальним тиражем понад 16 млн примірників.

1960 року в будинку, де переховувалася сім'я Франків, відкрили музей. У ньому демонструється оригінал щоденника Анни.

Автор: reddit.com
  Фанатки британської рок-групи The Beatles намагаються прорвати поліцейський кордон біля Букінгемського палацу в Лондоні 29 липня 1965-го. Того дня в кінотеатрі ”Павільйон” на площі Пікаділлі відбулася прем’єра фільму Help! У ньому знялися музиканти гурту. Тисячі фанатів вишикувалися вулицями, очікуючи кумирів, які приїхали в чорному Roll’s-Royce. У залі була королева Великої Британії 39-річна Єлизавета II. Після того вона нагородила музикантів орденами
Фанатки британської рок-групи The Beatles намагаються прорвати поліцейський кордон біля Букінгемського палацу в Лондоні 29 липня 1965-го. Того дня в кінотеатрі ”Павільйон” на площі Пікаділлі відбулася прем’єра фільму Help! У ньому знялися музиканти гурту. Тисячі фанатів вишикувалися вулицями, очікуючи кумирів, які приїхали в чорному Roll’s-Royce. У залі була королева Великої Британії 39-річна Єлизавета II. Після того вона нагородила музикантів орденами

3 кантони – Швіц, Урі та Унтервальден – створили Швейцарську конфедерацію 1 серпня 1291-го. Представники цих земель підписали договір у містечку Рютлі. Раніше вони належали королю Німеччини Рудольфу IV Габсбургу, але він не призначив наступника і помер. Щоб не потрапити в залежність від іншого правителя, кантони об'єдналися. Конфедерація встановила контроль над перевалом Сен-Готард, через який проходив торговельний шлях між Німеччиною та Північною Італією. Побори з купців стали основним джерелом наповнення казни. Із 1899 року швейцарці відзначають 1 серпня як День створення держави

Загін хана Золотої Орди Арабшаха у битві на річці П'яна – нині територія Нижньогородської області в Росії – 2 серпня 1377 року переміг військо Московського князівства. Золотоординці хотіли помститися ворогам, які перед тим вторглися в їхні володіння й пограбували. Раді здобичі московити зупинилися над річкою і влаштували бенкет. Ординці вирізали усіх п'яних воїнів, бояр та князів.

Французький винахідник 38-річний Жан-П'єр Бланшар у Відні вперше випробував парашут. Це сталося 2 серпня 1791-го. Він піднявся на повітряній кулі із собакою. Прив'язав його мотузками до дерев'яної рами, обтягнутої лляною тканиною. Пес успішно приземлився. За два роки Бланшар зробив конструкцію більших розмірів і спустився на ній сам. Пізніше створив парашут без каркасу – із шовкового полотнища. Воно було міцніше й легше.

2 серпня 1865-го в Лондоні почали продавати книжку 38-річного Льюїса Керолла "Аліса в Дивокраї". Автор був математиком. За три роки до того на озері біля Оксфорда катав на човні доньок колеги – Шарлотту, Алісу та Едіт. Вони попросили розказати якусь історію. Льюїс розповів про Алісу, яка вирушила на пошуки пригод. Дівчатам оповідь сподобалася, вони попросили записати її й видати.

Зараз ви читаєте новину «Важко усвідомлювати, що ми ніколи не вийдемо на вулицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути