Ексклюзиви
четвер, 01 серпня 2024 08:13

"Університет стояв майже серед поля, навколо незручних для ходіння пагорбів та піщаних горбів"

За студентами був жорсткий нагляд із боку інспекції та поліції

"Ви, панове, танцюєте, граєте в карти, упадаєте за чужими дружинами, відвідуєте повій, бийте повій, але політикою не займайтеся, а ні, то вижену з університету", – виголосив у промові київський генерал-губернатор Дмитро Бібіков у середині 1840-х до студентів-медиків Імператорського університету Святого Володимира – нині Київський національний університет ім. Тараса Шевченка. У липні цьогоріч виповнюється 190 років від його заснування – одного з найстаріших вищих навчальних закладів України. Раніше був лише Харківський університет, відкритий 1805-го.

Заснування університету відбувалося в часи посиленого царського режиму Миколи I. Російському самодержавству захотілося мати "розумову фортецю" у Правобережній Україні для здійснення русифікації з метою утвердження своєї влади.

Автор: mik-kiev.livejournal.com
 

Після придушення польського Листопадового повстання 1830–1831 років, яке починалося у Варшаві та поширилося на землі Правобережної України, царський уряд вирішив розформувати Кременецький ліцей на Волині й на його базі відкрити університет у Києві. Мета – русифікувати київську інтелігенцію, яка була налаштована щодо влади вороже і співчувала польським повстанцям.

8 листопада 1833-го подання міністра народної освіти графа Сергія Уварова про створення Імператорського університету Святого Володимира підтримав Микола І. А 25 грудня цар затвердив проєкт Тимчасового статуту і штатний розпис університету.

З Кременця до Києва перевезли багато тисяч томів бібліотеки, нумізматичний та зоологічний кабінети, колекцію мінералів, оснащення для астрономічної та фізичної лабораторій, колекцію картин, гравюр та скульптур для кабінету образотворчого мистецтва, рослини з ботанічного саду. Усе це розмістили в декількох орендованих приміщеннях, які університет займав перші вісім років. Переїхала до Києва й частина професорів – викладачів Кременецького ліцею.

На початку свого існування Київський університет мав у складі два факультети – філософський з історико-філологічним і фізико-математичним відділеннями та юридичний. В університеті мали навчатися здебільшого жителі Київської, Волинської та Подільської губерній. Так було зазначено в урядовому указі.

У статуті 25 грудня 1833-го було передбачено викладання французької, німецької, італійської та польської мов, а також малювання, фехтування, музики, танців і їзди верхи.

Першим ректором Київського університету став професор, фольклорист, історик і філолог, 30-річний Михайло Максимович.

Урочисте відкриття закладу відбулося 15 липня 1834-го, в день пам'яті князя Володимира. А 28 серпня 1834-го в університет прийшли перші студенти й розпочалися заняття.

Перший набір до вузу налічував 62 студентів, 57 із них належали до дворянства. По факультетах студенти розподілялися таким чином: 13 студентів – на історико-філологічному відділенні, 14 – на фізико-математичному та 35 – на юридичному. Майже половині з них судилося стати вчителями, половині – чиновниками. 1841-го відкрили медичний факультет.

Станом на 1849-й, в університеті перебувало вже понад 600 студентів і слухачів. Понад половину з них становили поляки.

Спочатку університет був розташований у приватних будинках, переважно на Печерську, а 31 липня 1837-го в урочистій обстановці відбулося закладення нової будівлі, проєкт якої розробив видатний зодчий Вікентій Беретті. Під його керівництвом на пустельній околиці Старого Києва в 1838–1842 роках звели величезний університетський корпус у стилі класицизму. Поряд із ним 1841-го за планом Беретті заклали ботанічний сад.

"Університет стояв майже серед поля, навколо незручних для ходіння пагорбів та піщаних горбів", – згадував Микола Костомаров, який уперше побував у Києві в жовтні 1844-го.

Проте університет мав стати центром архітектурного та культурного ансамблю на перетині ледь позначених вулиць – нинішніх Володимирської та бульвару Тараса Шевченка.

Було передбачено викладання французької, німецької, італійської та польської мов, а також малювання, фехтування, музики, танців і їзди верхи

Від початку функціонування університету в ньому встановили пильний нагляд за викладачами та студентами. Цим займався попечитель округу Єгор Фон Брадке. Він наказував ректору "мати ретельний, але секретний на­гляд за викладанням університетських курсів", аби в лекції не могли вкрастися "хибний напрям, що протидіє вірі, моралі, покірливості владі, і збудження любові до якоїсь там вітчизни, що відокремлюється помилковими думками від спільної вітчизни".

За студентами був жорсткий нагляд із боку інспекції та поліції. Пильнували за кожним кроком студента не тільки в університеті, а й на квартирі, вулиці, в публічних місцях. Уважно стежили й за зовнішнім виглядом студента, особливо за додержанням ним встановленої форми одягу. За порушення накладали стягнення – догану, арешт, карцер. Навіть могло бути відрахування з університету.

Усупереч бажанню імператора перетворити Київський університет на форпост російського самодержавства, в його стінах завжди були присутні прогресивні ідеї. У 1830–1860-х університет був одним із центрів польського національно-демократичного руху, а в 1845–1847 роках тут розгорнуло діяльність Кирило-Мефодіївське братство.

Серед талановитих учених Імператорського університету Святого Володимира був український історик Микола Костомаров. 1846-го він очолив кафедру російської історії. Але перебував на посаді недовго – вже наступного року його заарештували у справі Кирило-Мефодіївського братства. Першим, хто привітав Костомарова з посадою, був Тарас Шевченко, який і сам мріяв стати викладачем університету. Проте це йому не вдалося також через справу Кирило-Мефодіївського братства, де Тарас був неформальним лідером.

1848-го при університеті заснували хірургічну клініку Володимира Караваєва, учня Миколи Пирогова. До речі, Пирогов зіграв помітну роль в історії університету. У 1858–1861 роках він був попечителем Київського навчального округу. Глибоко вникав у життя вузу, постійно відвідував лекції, лабораторії, клініки. За пропозицією вченого на історико-філологічному факультеті запровадили спеціалізацію з трьох циклів наук – російської і слов'янської філології, класичної філології, історії.

За часів керівництва Пирогова округом в університеті легально існували студентські товариства-ґміни. Поляки разом з українцями утворили таких шість. Одна з них була українська, її очолив студент Володимир Антонович, який також став засновником хлопоманства.

Царському уряду така прогресивна діяльність Пирогова не подобалася. Особливо наполягав на усуненні його з посади попечителя київський генерал-губернатор Іларіон Васильчиков. У березні 1861-го Пирогова все-таки звільнили.

Незважаючи на це, київські вчені робили все можливе й неможливе для вивчення історії, етнографії та фольклору українського народу, популяризації наукових знань. Щомісячне видання "Университетские Известия" існувало у 1861–1919 роках, також працювали наукові товариства: фізико-математичне, фізико-хімічне, хірургічне, історичне Нестора Літописця, юридичне.

1880-го в університеті провели випробування першої у світі системи одночасного телеграфування і телефонування. 1883-го заснували університетську медичну клініку.

Майже 20 музеїв і навчальних кабінетів було в університеті в середині 1880-х. Надходження від Кременецького ліцею і Віленського університету становили основу найстаріших його музеїв – ботанічного, зоологічного, геологічного.

На базі зібрання старожитностей університету з'явився перший у Києві археологічний музей. Уже на початку ХХ ст. мав у своєму активі понад 11 тис. експонатів. Залишилося відтоді мало, а ось традиції створення і використання музейних колекцій, інтегрованих у навчальний та науковий процеси, збереглися.

Навчалися в університеті спочатку виключно чоловіки. Для жінок вища освіта стала доступною лише після реформ 1860-х. Вони вчилися на Вищих жіночих курсах, що почали діяти в Києві лише 1878-го.

Студенти були поділені на дві категорії – своєкоштні та казеннокоштні. Для вступу до вищого навчального закладу писали прохання на ім'я ректора, після чого складали іспит. Заняття починались у вересні. Учні не з Києва повинні були мати при собі свідоцтво про навчання в університеті, щоб не виникало проблем із поліцією. Довгий час одружені чоловіки не мали права бути студентами університету. Тривало таке до початку XX ст.

Для тих, хто бешкетував і пиячив, передбачалося суворе покарання – карцер

Заняття розпочиналися о 8:00, закінчувалися після 15:00. Перед початком лекцій православні студенти відвідували церкву, католики – костел. Обидва храми були розташовані в червоному корпусі.

190 років тому студентська форма була схожа на солдатську. Від першого дня існування університету і аж до 1863-го вона нагадувала військовий мундир. Олександр II під час проведення реформ такий вид одягу скасував. Але Олександр III після вбивства батька став змінювати все у зворотний бік і почав зі студентів, вважаючи їх носіями антицарських переконань. І 1885 року форму у вигляді мундира повернули. Вона була з темно-зеленого сукна, застібалася на дев'ять жовтих металевих ґудзиків. Комір був темно-синього кольору з двома петлицями із золотого галуна (стрічки. – Країна). Багаті студенти підшивали мундир білим сукном, їх прозвали білопідкладниками. При мундирі – неодмінно шпага, її носили з лівого боку. Тому за формою студента легко впізнавали на вулиці й за потреби могли повідомити про його поведінку в поліцію, якщо вона була погана.

Щодо стипендії – в ті часи її отримувало 10% студентів. Тому більшість шукала роботу. Підробляли в друкарні чи бібліотеці університету, також підмітали вулиці та парки. Наприкінці XIX ст. існувало 90 приватних стипендій і 39 державних для майбутніх лікарів і педагогів. Іменні стипендії видавали чиновники, дворяни та промислові магнати.

Студентів нагороджували малими й великими срібними та золотими медалями за найкращі наукові праці. 1890-го студент четвертого курсу історико-філологічного факультету, 24-річний Михайло Грушевський, випустив свою монографію "Нарис історії Київської землі від Ярослава до кінця XIV століття", за яку отримав малу золоту медаль. Проте Михайло Грушевський студентські роки згадувати не любив. У автобіографії цей період називав сумним. Просто весь свій час він витрачав на навчання. Вважався найуспішнішим серед своїх однокурсників, мав найкращий диплом, який зберігся до наших днів.

Правила в університеті були жорсткі. Зарахований на навчання отримував від правління квиток на проживання – матрикул – із позначенням походження та віросповідання. Поведінка студента у приміщеннях університету регламентувалася спеціальними правилами й грала не меншу роль, ніж безпосередні успіхи в навчанні. На засідання ради з питань надання студентам учених звань і ступенів запрошували інспектора, який давав кожному студенту оцінку. Згідно з офіційними документами, "студенти несхвальної поведінки не отримують жодних учених звань, хоч би й заслужили їх успіхами в науках".

А про несхвальну поведінку важливо сказати окремо. Студентське життя в усі віки різноманітне. Проте не завжди мало наслідки, як на початку існування університету. Для тих, хто бешкетував і пиячив, передбачалося суворе покарання – карцер. Нагадував той, що у в'язниці. Був розташований на верхньому поверсі головного корпусу.

Існували два види карцерних покарань – суворе та м'яке. У першому випадку харчування учня обмежувалося хлібом і водою, до навчання його не допускали. У разі м'якого студент мав можливість відвідувати лекції і харчуватися повноцінно. Ув'язнення було нетривале – один-три дні, іноді тиждень. Покараний студент мав поводитися в карцері пристойно й виконувати всі вимоги чергового служителя інспекції. У карцері всі були рівні – багаті, діти викладачів, бідні, князі, медики та юристи.

Напередодні жовтневого перевороту 1917 року в Київському університеті навчалися майже 5300 студентів. 1918-го заклад закрили. Відкрили знову 29 березня 1919-го. 1939 року університет назвали на честь Тараса Шевченка.

Корпус пофарбували в червоний колір навмисно, щоб засоромити студентів

Багато розмов точиться щодо червоного кольору головного корпусу університету. Мають місце і студентські легенди, і припущення істориків. Останні вважають, що корпус мав бути коричневий, схожий на Зимовий палац у Петербурзі. Проте фарбу або змішали неправильно, або ту, що треба, просто розікрали по дорозі, доки везли до Києва. Ось тому будівля й почервоніла. Існує також припущення, що корпус пофарбували в червоний колір через червоно-чорну стрічку на ордені Святого Володимира.

Легенда говорить: корпус пофарбували в червоний колір навмисно, щоб таким чином засоромити студентів, які вели розгульний спосіб життя.

10 жовтня 2022 року через масовану ракетну атаку росіян постраждали червоний і жовтий корпуси університету.

Передплатити журнал "Країна" можна за посиланням

Зараз ви читаєте новину «"Університет стояв майже серед поля, навколо незручних для ходіння пагорбів та піщаних горбів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути