середа, 07 листопада 2018 15:25

Розлучився, продав квартиру – і всі гроші віддав братству

– Вас мордуватимуть і рубатимуть голови. Але ця кров потрібна Землі. На цю жертву згодні тільки справжні Христові брати і сестри. Я вас благословляю, – каже прихильникам лідер релігійного угрупування "Біле братство" 52-річний Юрій Кривоногов.

Наступного дня – 10 листопада 1993-го – вони вриваються у Софійський собор у Києві. Хочуть спалити себе, бо переконані в наближенні кінця світу. Міліція затримує 616 людей. Частину відправляють у слідчі ізолятори, решту – до психлікарні.

Раніше Кривоногов працював в Академії наук СРСР і досліджував людську свідомість, біоенергетику та гіпноз. 1991-го одружився з 30-річною журналісткою Мариною Цвігун. Після сьомого аборту жінка почала розповідати, що в неї вселився Ісус Христос. Оголосила себе його втіленням, матір'ю і нареченою одночасно. Чоловік назвався Юоанном Свамі. Зареєстрував релігійну організацію. Носили білі сутани.

Автор: avatars.mds.yandex.net
  Організатори секти ”Біле братство” Марина Цвігун та Юрій Кривоногов
Організатори секти ”Біле братство” Марина Цвігун та Юрій Кривоногов

Структура організації суворо засекречена. У кожного є ритуальне ім'я. Забороняють навчатися, працювати, брати участь у суспільному житті, дивитися телевізор, одружуватися і наро­джувати дітей. Більшості сектантів – до 30 років. Філії "Білого братства" відкривають у Білорусі, Росії і Казахстані.

– Мене завербували на вулиці, коли йшов на роботу, – згадує на той час 22-річний киянин Сергій Овчинніков. – Двоє хлопців у білих простирадлах поверх одягу розповіли, що скоро кінець світу. Врятуються лише обрані. Я почав ходити на зібрання. Через півроку розлучився, продав квартиру – і всі гроші віддав братству. Поселився в помешкання до чотирьох інших віруючих. Мали вербувати нових членів і бути готовими померти за Марію Деві Христос.

Подружжя переконує всіх, що дізналися про кінець світу. Він настане 24 листопада 1993 року. Щоб очиститися від гріхів, із 1 по 10 листопада проводять покаяння на Софійській площі. До Києва з'їжджаються десятки тисяч братчиків.

МВС підтягує війська спеціального призначення. 1 листопада Софійську площу оточують бронетехнікою. Обіцяють винагороду за інформацію про людей у сутанах.

– Ми контролювали ситуацію ще з кінця літа, – згадує генерал-полковник міліції Михайло Корнієнко. Керував тоді спецоперацією. – Затримували найагресивніших сектантів. До них говориш, а вони сиплять прокляття. Арештовували сотнями. Підозрілих питали: "Вірите в Марію Деві Христос?" Братчики не могли відповісти "ні".

10 листопада Кривоногов закликає "показати демонам свою силу" і "звільняє від турбот про своє мирське життя та відповідальності за порушення мирських законів".

– Ми йшли до Софії, як на смерть! – казали згодом сектанти.

Вони не можуть прорватися до собору. Лідери братства і ще 25 активістів переодягаються у звичайний одяг і купують квитки в музей Софії. Марина Цвігун вилазить на вівтар у храмі й починає проповідувати. Братчики барикадують виходи. За кілька хвилин у собор вриваються дві роти спецназу, пускають сльозогінний газ і в'яжуть сектантів.

Юрія Кривоногова засуджують на сім років позбавлення волі, Марину Цвігун – на чотири.

Після звільнення вони розлучились. Юрій відійшов від секти, одружився і взяв прізвище жінки – Сільвестров. Безуспішно намагався влаштуватися у різні столичні вузи. Працював у Московському універмазі в Києві.

Цвігун теж узяла шлюб і кілька років продовжувала діяльність у "Білому братстві". На початку 2000-х намагалася виїхати в Нідерланди, але її не впустили. Називає себе Вікторією Преображенською, живе в Москві. Видає окультні книжки, малює картини та записує музичні диски.

Автор: tce-live2.s3.amazonaws.com
  Директор Канадської тихоокеанської залізниці Дональд Сміт забиває золотий цвях у шпалу 7 листопада 1885 року. Так відзначають завершення будівництва лінії завдовжки 22,5 тисячі кілометрів у місті Крейгеллачі на заході Канади. Сюди дорогу протягнули через усю країну зі сходу
Директор Канадської тихоокеанської залізниці Дональд Сміт забиває золотий цвях у шпалу 7 листопада 1885 року. Так відзначають завершення будівництва лінії завдовжки 22,5 тисячі кілометрів у місті Крейгеллачі на заході Канади. Сюди дорогу протягнули через усю країну зі сходу

5 листопада 1935-го у США почали продавати настільну економічну гру "Монополія". Її розробив житель Германтауна у штаті Пенсильванія 46-річний Чарльз Дерроу. Він заробляв на життя вигулом собак. Протягом двох років видавництва відмовляли йому. Причина: помилки в дизайні. Тоді Дерроу зі своїм другом самостійно намалювали 5 тис. примірників гри і почали продавати в центральному універмазі міста Філадельфія. Наступного року "Монополія" стала найпопулярнішою грою у Штатах.

6 листопада 1657-го на козацькій раді в Корсуні на Черкащині гетьманом Війська Запорозького обрали писаря 49-річного Івана Виговського. На зібранні були присутні посли Швеції, Речі Посполитої, Туреччини, Кримського ханства й Молдови. Того ж дня гетьман уклав союз зі Швецією. За договором, король Карл Х Густав зобов'язався домагатися незалежності українських земель від поляків.

11 листопада 1880-го фермери графства Мейо в Ірландії змусили виїхати з країни управителя одного з тамтешніх маєтків англійця 48-річного Чарльза Бойкотта. Попри неврожайний рік він вимагав від орендарів високу плату за землю. Ті підмовили працівників Бойкотта не виходити на роботу. Сусіди не спілкувалися з ним, а магазини в околицях не обслуговували. Його прізвище стало синонімом форми протесту.

6 політв'язнів отруїли себе у тюрмі Усть-Кара у Східному Сибіру в ніч на 8 листопада 1889 року. Це були засуджені революціонери-народовольці – чотири жінки і двоє чоловіків. Так відреагували на дозвіл адміністрації застосовувати до них тілесні покарання – раніше їх використовували тільки щодо кримінальних злочинців. Разом із десятьма іншими в'язнями прийняли велику дозу опіуму. Частина його була прострочена, тому більшість вижили

"Нещодавно ми дізналися, що в деяких частинах Німеччини дуже багато осіб обох статей знехтували власним порятунком і відвернулись від католицької віри. Вони завели гріховні стосунки з демонами. Своїм чаклунством, чарами, заклинаннями та іншими жахливими забобонами завдають жінкам передчасні пологи. Насилають порчу на приплід тварин, хлібні злаки, виноград і плоди на деревах. Так само псують чоловіків, жінок, домашніх та інших тварин", –

йдеться у зверненні Папи Римського Інокентія VIII 5 листопада 1484 року. Видав його для інквізиторів і дозволив тортури на допитах підозрюваних у відьомстві. Таких спалювали на вогнищі. Після появи документа судові процеси над відьмами почалися по всій Європі

Зараз ви читаєте новину «Розлучився, продав квартиру – і всі гроші віддав братству». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути