Ексклюзиви
пʼятниця, 23 лютого 2018 11:55

Пізанська вежа стоятиме ще 300 років

"Боюся підніматися на цю башту. Вона може рухнути в будь-який момент разом зі мною", – каже дзвонар Пізанської вежі Енчо Гіларді 25 лютого 1963 року. Щонеділі опівдні він піднімався 294 сходинами на дзвіницю в італійському місті Піза. Останнім часом почав звертати увагу на дивні звуки й відмовився виконувати свою роботу.

Через два дні уряд оголошує міжнародний конкурс на проект збереження Пізанської башти. 60-метрова будівля похилилася майже на 5 м. Складність завдання в тому, що потрібно не вирівняти вежу, а стабілізувати її стан.

"Нехай краще вежа впаде, і ми ще сотні років будемо показувати її руїни, ніж погодимося на випрямлення" – кажуть пізанці.

Автор: Rotacostruzioni.it
  Будівельники кріплять канати, що вирівнюватимуть Пізанську вежу
Будівельники кріплять канати, що вирівнюватимуть Пізанську вежу

Будівництво дзвіниці кафедрального собору розпочалось 9 серпня 1173 року. На той час Піза була одним із найбагатших міст Європи. Архітектор Бонанно Пізано звів перший поверх заввишки 11 м і помітив, що дзвіниця відхилилася від вертикалі на 4 см. Причина – слабкий фундамент. Він просів, і будівельники призупинили роботу. 1278 року звели ще сім поверхів. Вежа відхилилася на метр.

Через 70 років за неї береться архітектор Томазо ді Андреа, будує з урахуванням нахилу. 1370-го вежу завершують і на верхівці облаштовують дзвіницю. Починають називати архітектурним шедевром. Місто заробляє на тих, хто приїхав подивитися на башту.

1934 року лідер фашистів Беніто Муссоліні вирішує її вирівняти. Вважає, що падаюча вежа – невдалий символ для Італії. Під фундаментом роблять отвори і заливають 200 т бетону. Не допомагає.

На конкурс за збереження Пізанської вежі 1963-го надсилають понад тисячу пропозицій з усього світу. Одна з ідей: звести башту-близнюка з ухилом у протилежний бік і з'єднати їх між собою. Інша: прив'язати до даху дзвіниці повітряну кулю.

Пропозиції відбирають до 1990 року. Схвалюють проект італійських архітекторів – зміцнити конструкцію зсередини за допомогою тросів, противаг і заливки бетонних опор. На його реалізацію виділяють $30 млн. Вежу закривають для відвідувачів. Працюють уночі, щоб не заважати туристам милуватися пам'яткою. Відхилення у верхній точці зменшують на півметра. Архітектори гарантують, що Пізанська вежа стоятиме ще 300 років. Наприкінці 2001-го її відкривають для відвідувачів.

Фідель Кастро заборонив встановлювати пам'ятники на свою честь

"Я зрадив би свою совість, приймаючи відповідальність, що вимагає мобільності та повної самовіддачі, яких я позбавлений із фізичних причин. Кажу це без драматизму і не прощаюся з вами. Хочу боротися як ідейний солдат. Я продовжу писати "Роздуми товариша Фіделя". Це буде ще одна зброя, на яку можна розраховувати", – звернувся до кубинців у прямому телеефірі 19 лютого 2008 року голова Державної ради 82-річний Фідель Кастро.

Він очолював країну майже півстоліття. 1959-го повстанська армія на чолі з команданте Кастро захопила столицю Гавану та усунула від влади президента-олігарха Фульхенсіо Батісту (1901–1973). Лідер повстанців очолив уряд і узурпував владу. Називав себе марксистом-ленінцем. Запровадив однопартійну систему, націоналізував господарство, закрив кордони країни. Політичних опонентів і критиків влади відправляв у табори або ліквідовував.

Особисті статки Кастро американські експерти оцінили в $900 млн. На команданте скоїли 638 замахів – хотіли застрелити, отруїти, заразити туберкульозною паличкою. Був двічі одружений і мав шістьох синів. Своїми визнав двох позашлюбних дітей.

За два роки до зречення влади переносить операцію на кишківнику. Після неї не може відновитися. Тому передає свої повноваження на 6 років молодшому брату Раулю. Каже: "Мій обов'язок – не триматися за свою посаду, а не заважати молодим".

Рауль не любить з'являтися на публіці і не має ораторського таланту. В березні 2008-го ініціює програму економічних реформ, дозволяє кубинцям вільно купувати необхідні товари, користуватися мобільним зв'язком. Заявляє про скасування карткової системи на продукти.

У жовтні 2012-го Фідель Кастро переносить інсульт і перестає впізнавати людей. На своє 90-річчя відвідує урочистості в столичному театрі ім. Карла Маркса. Забороняє встановлювати собі пам'ятники та називати своїм іменем громадські місця. За кілька місяців помирає. Тіло кремують і поховають на кладовищі Сантьяго-де-Куба.

Автор: ara.cat
  Підполковник Цивільної гвардії Іспанії Антоніо Техеро стоїть на трибуні парламенту в Мадриді 23 лютого 1981 року. Він із солдатами зайшов до зали засідань під час обрання глави уряду. Вистрелив кілька разів із пістолета у стелю й закликав запровадити військову диктатуру. Король Хуан Карлос розпочав силову операцію проти заколотників,  після чого гвардійці здалися. Техеро дали 30 років в’язниці. Відбув половину терміну і був помилуваний монархом
Підполковник Цивільної гвардії Іспанії Антоніо Техеро стоїть на трибуні парламенту в Мадриді 23 лютого 1981 року. Він із солдатами зайшов до зали засідань під час обрання глави уряду. Вистрелив кілька разів із пістолета у стелю й закликав запровадити військову диктатуру. Король Хуан Карлос розпочав силову операцію проти заколотників, після чого гвардійці здалися. Техеро дали 30 років в’язниці. Відбув половину терміну і був помилуваний монархом

19 лютого 1915 року англо-французький флот розпочав прорив через протоку Дарданелли в Чорне море. Хотіли налагодити сполучення із союзником – Російською імперією. Її заблокували війська Османської та Німецької імперій. Операцією, що тривала майже рік, керував перший лорд адміралтейства Вінстон Черчилль (1874–1965), майбутній британський прем'єр-міністр. Для обстрілів берегових укріплень використовував авіацію, кораблі й підводні човни, але безуспішно. Коли у війну на боці турків та німців вступила Болгарія, англо-французьке військове керівництво вирішило завершити Дарданелльську операцію. Черчилль подав у відставку і пішов на Західний фронт у званні полковника.

21 лютого 1437-го шотландські барони організували заколот і вбили короля Шотландії Якова І. Правив 30 років. Боровся з магнатами й намагався подолати корупцію. Підкорював горян, змушував їх визнавати королівську владу. Організував похід для захоплення англійської фортеці Роксбург, але зазнав поразки. Знать використала це як привід для виступу проти нього. Новим королем проголосили його сина 7-річного Якова ІІ. За ним мав наглядати наставник Александр Лівінгстон. Мати нового правителя Джоану Бофор ув'язнили.

23 лютого 1893-го німецький інженер 35-річний Рудольф Дизель отримав патент на двигун нового типу. Працював на особливому паливі, що самозаймалося від тиску. Для нього не потрібна була іскра, як у бензинових двигунах. На створення агрегату потужністю 25 кінських сил пішло чотири роки. Двигун зацікавив автовиробників. Рудольф Дизель відкрив свій завод. Автомобілі з його двигунами були економнішими та потужнішими, однак не такими надійними. Їхні недоліки усунули інші інженери, але за цими видами двигунів і палива закріпилась назва "дизельні".

"Економіка повинна бути економною – така вимога часу", – політичний лозунг, який виголосив у доповіді 23 лютого 1981 року на XXVI з'їзді Компартії генеральний секретар ЦК КПРС Леонід Брежнєв

7 премій "Оскар" у номінації "Найкращий короткометражний анімаційний фільм" одержали мультфільми із серії "Пригоди Тома і Джеррі". Перший епізод "Кіт отримує стусана"

вперше показали 20 лютого 1940-го в США. З того часу створили 164 мультфільми за участю кота Тома і мишеняти Джеррі

Зараз ви читаєте новину «Пізанська вежа стоятиме ще 300 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути