середа, 22 липня 2020 13:31

"Навколо стільки несправедливості, а я нічого не можу вдіяти"

"Загибель мирних афганців і наших солдатів треба припинити. США схильні класифікувати цивільні вбивства як дії повстанців, зменшуючи кількість загиблих і виправдовуючи себе. Це вимагає розслідування", – пише засновник платформи Wikileaks 29-річний Джуліан Ассанж про публікацію "Щоденника війни в Афганістані" на своєму сайті 25 липня 2010-го. Містить понад 91 тисячу таємних документів, що стосуються подій у країні 2004–2010 років.

Джуліан Ассанж народився в Австралії. Працював програмістом. Його арештовували за хакерську атаку. 2006-го заснував Wikileaks – міжнародну організацію, що займається таємною інформацією. Головний сервер розмістив у Швеції.

До нього таємно звертається американський розвідник 23-річний Бредлі Меннінг, який служить у Багдаді. Нарікає на військовий конфлікт між силами сприяння безпеці НАТО та ісламістським рухом Талібан в Афганістані.

– Навколо стільки несправедливості, а я нічого не можу вдіяти, – говорить військовий.

Має допуск до матеріалів із грифом "Цілком таємно". Частину дипломатичних депеш, звітів розвідки та військових копіює і передає Джуліану Ассанжу. Йдеться про тортури і вбивства мирних жителів, дані агентів серед талібів, переслідування і знищення їхніх лідерів.

Ассанж публікує їх на Wikileaks і поширює між The New York Times, The Guardian і Der Spiegel. Ті використовують дані у своїх матеріалах. Документи привертають увагу всього світу.

– Американська адміністрація рішуче засуджує розкриття секретної інформації про дії коаліційних сил в Афганістані і даних розвідки. Це може піддати ризику життя американців і партнерів, а також поставити під загрозу національну безпеку, – заявляє наступного дня радник із нацбезпеки президента США Джеймс Джонс.

Рядового Бредлі Меннінга вираховують і арештовують. До Wikileaks починають надсилати інформацію інші анонімні джерела. Сайт продовжує публікувати переважно американські секретні документи.

Моряки зіграли у футбол з ескімосами

"Цей нескінченний лід, як чума. Земля, вкрита сніжними горами і тим самим льодом, така понура й неприваблива, що ми дали назву їй Земля Запустіння", – пише в бортовому журналі англійський мореплавець 35-річний Джон Девіс 20 липня 1585-го.

Він походив зі знатної англійської родини, але відмовився служити королю. Вирішив стати моряком. Коли виповнився 21 рік, узяв корабель батька, вийшов у море й почав грабувати іспанські та французькі судна.

Його зацікавили дослідження нових земель. Погодився очолити організовану лондонськими купцями експедицію з пошуку північно-західного шляху до Індії. Спорядили два невеликих судна "Сонячне світло" та "Місячне сяйво" і зібрали екіпаж із 42 моряків.

За півтора місяця плавання зайшли в широку й чисту від льоду протоку. Далі почалися глибокі затоки й невеликі острови. Капітан розпорядився кинути якір у зручному для стоянки фйорді. Це було узбережжя острова Гренландія, до якого тодішні моряки не доходили.

Мандрівників зустріли місцеві жителі – ескімоси. Пропонували тюленячі шкури і м'ясо, рибу. Натомість моряки давали їм скляні намиста та мідні дзвіночки.

"Стало ясно, що вони не варвари. Я влаштував для них справжній скрипковий концерт. Музика так сподобалася слухачам, що вони погодилися танцювати і взяли участь у змаганнях з бігу, стрибків і грі в м'яч із матросами. Відповідали щирою симпатією", – писав Джон Девіс у звіті.

Густий туман не дає рухатися далі на захід. Кораблі повертають до Англії.

Протягом кількох років Девіс провів ще дві арктичні експедиції. Відкрив протоку між Грен­ландією і Баффіновою Землею, Фолклендські острови. Шляху до Індії не знайшов.

Видає навігаційний посібник "Таємниці мореплавства". У ньому задокументовано відомості про природу арктичних областей і жителів гренландського узбережжя. Ним користуються багато поколінь англійських моряків. Автора називають батьком арктичного мореплавання.

Автор: gettyimages.com
  Слона Дамбо вивантажують із трюму пароплава в порту Нью-Йорка 21 липня 1925-го. Його та ще одного самця доставив з Африки на замовлення зоопарку ловець екзотичних тварин Елліс Джозеф. Його називали живодером, бо кожна третя тварина помирала дорогою через океан. Він спеціально ловив більше, аби довезти хоч когось. У своєму маєтку поблизу Нью-Йорка тримав понад 4 тисячі птахів, звірів і рептилій для продажу
Слона Дамбо вивантажують із трюму пароплава в порту Нью-Йорка 21 липня 1925-го. Його та ще одного самця доставив з Африки на замовлення зоопарку ловець екзотичних тварин Елліс Джозеф. Його називали живодером, бо кожна третя тварина помирала дорогою через океан. Він спеціально ловив більше, аби довезти хоч когось. У своєму маєтку поблизу Нью-Йорка тримав понад 4 тисячі птахів, звірів і рептилій для продажу

36 хвилин знадобилося французькому авіаконструктору 37-річному Луї Блеріо, щоб перелетіти 32 км найвужчої частини протоки Ла-Манш 25 липня 1909-го. Зробив це, аби прорекламувати розроблений ним аероплан Bleriot XI. Стартував у французькому портовому місті Кале й приземлився на узбережжі біля англійського ДуврА. Після цього отримав понад 100 замовлень на аероплан і став мільйонером

"Це неможливо! Я не шпигунка! Мені просто подобаються чоловіки у військовій формі!" –

кричить голландська танцівниця 41-річна Мата Харі в паризькому суді 25 липня 1917-го. Її визнали винною у шпигунстві на користь Німеччини й засудили до страти. Справжнє ім'я жінки – Маргарет Гертруда Зелле. Була найвисокооплачуванішою куртизанкою Європи. Працювала одночасно на німецьку й французьку розвідки. Її діяльність призвела до загибелі кількох дивізій французьких солдатів. Жінку розстріляли за чотири місяці в Парижі

21 липня 365 року землетрус пошкодив одне із семи чудес світу – Олександрійський маяк на острові Фарос, зараз це територія Єгипту. Спорудження 135-метрового маяка замовив єгипетський цар Птолемей 280 року до н. е. Зводили понад 20 років. На той час вищими були тільки піраміди. Верхня частина складалася з восьми колон. На них стояла фігура повелителя морів Посейдона. Вогонь маяка моряки бачили за 100 км. Остаточно його зруйнував землетрус через тисячу років.

23 липня 1984-го вперше Міс Америки стала темношкіра 21-річна Ванесса Вільямс. Отримувала першість у місцевих конкурсах краси і знімалася оголеною у фотографа Тома Шіарела. Після перемоги він вирішив опублікувати фото. Такі зйомки були заборонені. За кілька днів після появи світлин у журналі Ванессу Вільямс змусили віддати корону. Почала зніматися в кіно.

24 липня 1015-го в боротьбі за київський престол князь 40-річний Святополк Окаянний убив на 17 років молодшого брата Бориса. Батько Володимир Свято­славич поділив державу на уділи між 13 синами. Найстарший Святополк вирішив позбутися конкурентів. Біля річки Альта неподалік сучасного Борис­поля на Київщині найняті бояри закололи Бориса. У вересні вбили 24-річного Гліба. Старший від нього на чотири роки Ярослав переміг Святополка й оголосив братів святими.

Зараз ви читаєте новину «"Навколо стільки несправедливості, а я нічого не можу вдіяти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути