четвер, 27 травня 2021 10:02

"Нагору виштовхували дітей, і вони повзли по головах народу на свободу"

"Загуло спочатку вдалині, потім – навколо мене. Вереск, крик, стогін. Всі, хто мирно лежав і сидів на землі, злякано підхопилися на ноги і рвонули", – писав журналіст Володимир Гіляровський про масові гуляння з нагоди коронації російського імператора Миколи ІІ у Москві 30 травня 1896 року.

Обряд проводять у Кремлі, а святкують на Ходинському полі. На ньому муштрують солдатів. Має площу 1 кв. км. Тут відзначали й коронації Олександра II та Олександра III.

Зводять чотири сцени для театральних постановок, іподром і каруселі. Анонсують виступи клоунів, акробатів, фокусників, дресирувальників тварин, співаків, гармоністів та балалаєчників. Завозять 30 тисяч відер пива та 10 тисяч відер меду. Готують салют.

Автор: gettyimages.com
  1389 людей задушилися в тисняві на Ходинському полі в Москві під час роздачі пакунків з їжею від російського імператора Миколи ІІ
1389 людей задушилися в тисняві на Ходинському полі в Москві під час роздачі пакунків з їжею від російського імператора Миколи ІІ

По краях монтують 150 кіосків для роздавання 400 тисяч гостинців – наборів із булки, ковбаси, горіхів, сухофруктів, пряника та чашки з царськими вензелями. Усе це зав'язане в хустку із зображенням Кремля та портретом Миколи II з дружиною.

Напередодні ввечері на поле сходяться охочі отримати подарунки. На п'яту ранку їх збирається майже 500 тисяч. Кажуть, пакунків на всіх не вистачить. Бо чиновники нібито роздали частину своїм знайомим.

1,8 тисячі поліцейських не можуть стримати натиск людей. Вузлики з їжею починають кидати в натовп. Це посилює штовханину. Люди падають у викопані солдатами шанці та ями, що залишилися від виставкових павільйонів.

"Я упирався й ішов геть від будок, назустріч божевільному натовпу, що ринув у прагненні кружок. Штовханина, тиснява, виття, – згадував Гіляровський. – Натовп ззаду все щільніше набивав рів, який утворив суцільну, спресовану масу виючих людей. Подекуди нагору виштовхували дітей, і вони повзли по головах і плечах народу на свободу. Ось вона, смерть неминуча!"

Жертвує 80 тисяч рублів і тисячу пляшок вина

Поліція повідомляє про 1389 загиблих. Ще більше травмованих. Імператор прибуває на Ходинське поле о 14:00. До його приїзду трупи й потрощені павільйони прибирають. Загиблих везуть на Ваганьківський цвинтар. Розкладають по землі для впізнання родичами та односельцями. Кого не забирають, ховають у братській могилі. Імператор жертвує на користь постраждалих 80 тисяч рублів і тисячу пляшок вина.

"Стався великий гріх. Натовп, що ночував на Ходинському полі в очікуванні роздавання обіду і кружки, напер на будівлі – й утворилася страшна тиснява. Жахливо сказати, затоптали близько 1300 осіб! – записав Микола ІІ у щоденнику. – Огидне враження".

Імператор того ж дня їде на бал до французького посла. Його відмовляють, та правитель вважає, що ніщо не повинно затьмарювати святкування. Наголошує на цінності стосунків із Францією.

Людей це обурює. Починають говорити, що трагедія – поганий знак.

Поет Костянтин Бальмонт 1906-го у поемі "Наш цар" пише: "Хто почав царювати Ходинкою, той скінчить, ставши на ешафот".

Автор: gettyimages.com
  Ілюстрацію ”Людина в банці” опублікувала французька газета Le Petit Parisien 24 травня 1908 року. Показує, як британські вчені проводять експерименти з вироблення та накопичення людської енергії
Ілюстрацію ”Людина в банці” опублікувала французька газета Le Petit Parisien 24 травня 1908 року. Показує, як британські вчені проводять експерименти з вироблення та накопичення людської енергії

"Граф-наставник зліз із коня до пораненого Санчо. В цей час навколо літала смерть. Будучи бравим лицарем, граф знищив стільки маврів, скільки міг убити. Коли йому відрубали ногу, впав на хлопчика, щоб померти раніше від нього", –

описував іспанський хроніст Родріго Хіменес де Рада у De rebus Hispaniae смерть 14-річного Санчо у битві біля Уклеса 29 травня 1108-го. Її кастильці програли мусульманам-альморавідам із Північної Африки. Санчо був єдиним сином короля Альфонса VI Хороброго (1043–1109), правителя Леона і Кастилії. Якого вважають одним із героїв Реконкісти – війни християн за звільнення Піренейського півострова від панування арабів, що тривала понад 700 років і завершилася утворенням об'єднаного королівства Іспанії

4 терористів Аль-Каїди 24 травня 1994-го ув'язнили довічно за підрив вантажівки з більш ніж 600 кг вибухових речовин у підземному гаражі Північної вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку. Вибух прогримів у лютому 1993-го. Перед тим вимагали від США припинити втручатись у життя Близького Сходу. Під час теракту загинули шестеро людей, близько тисячі були поранені

25 травня 996-го в Києві освятили першу кам'яну церкву. Назвали на честь Пресвятої Богородиці. Звели на місці смерті дружинника Федора-варяга та його сина Іоанна. Вони стали першими руськими мучениками. Ініціював будівництво князь Володимир, дав на неї десяту частину своїх прибутків. Тому церкву ще називали Десятинною.

27 травня 1679 року в Англії прийняли Habeas Corpus Act – "Акт про краще забезпечення свободи підданого". Встановив правила арештів і притягнення до відповідальності. Суди отримали право контролювати законність затримання людей. Акт обмежив владу короля і чиновників, проголосив недоторканність особи та принципи презумпції невинуватості.

29 травня 526-го землетрус завдав великих руйнувань давньогрецькому місту Антіохія – тепер територія Туреччини. Спалахнула пожежа, яка знищила більшість будівель. Загинули приблизно 250 тисяч людей. Антіохійський патріарх Євфразій упав у казан зі смолою, яким користувалися виробники мішків зі шкіри. Він загинув. Імператор Візантії Юстиніан І почав з'являтися на людях без регалій, які свідчили про його володіння містом.

Зараз ви читаєте новину «"Нагору виштовхували дітей, і вони повзли по головах народу на свободу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути