Ексклюзиви
четвер, 13 травня 2021 09:54

На флакон парфумів ідуть 12 троянд і тисяча квіток жасмину

– Жінка не має права пахнути тим, біля чого вона проходить, – їжею, пилом чи сирістю. Але й не повинна бути квітковою оранжереєю, стисненою до розміру розцяцькованого флакона. Створіть щось нове, – просить кутюр'є-француженка 38-річна Ґабріель Бонер Шанель парфумера Ернеста Бо, 40 років.

У той час у тренді були свіжі аромати цитрусових і квіткові. Жінки з вищого світу обирали запахи квітів. Повії користувалися композиціями з мускусом або жасмином. Шанель хотіла створити аромат, що задовольнив би всіх.

Ернест Бо береться за роботу влітку 1920‑го. Працює з трояндовою та жасминовою основою. Використовує аромати свіжості з кореня ірису та натуральних мускусів. Додає ще близько 80 компонентів. Серед них сполуки вуглецю, кисню та водню – альдегіди. Вони діють як підсилювачі аромату.

Автор: fimgs.net
  Кутюр’є Ґабріель Бонер Шанель була обличчям кампанії з просування духів ”Шанель №5”. Їх для дизайнерки створив 1920-го парфумер Ернест Бо. Аромат рекламували акторки Мерилін Монро, Катрін Деньов, Ванесса Параді, Кароль Буке, Кейт Мосс, Ніколь Кідман, Кіра Найтлі
Кутюр’є Ґабріель Бонер Шанель була обличчям кампанії з просування духів ”Шанель №5”. Їх для дизайнерки створив 1920-го парфумер Ернест Бо. Аромат рекламували акторки Мерилін Монро, Катрін Деньов, Ванесса Параді, Кароль Буке, Кейт Мосс, Ніколь Кідман, Кіра Найтлі

За кілька місяців парфумер приносить до замовниці десять зразків.

– Він створений із нот рожевої троянди, яка цвіте тільки три тижні у травні. Її збирають на полях Французької Рив'єри. Звідти ж везуть і жасмин, який зривають вручну на світанку, – описує парфуми Бо. На 30-міліметровий флакон потрібно 12 троянд і близько тисячі квіток жасмину.

– Саме цього я й чекала. Жіночі парфуми з жіночим запахом, – каже Шанель про вміст п'ятої пляшечки.

Парфуми називає "Шанель №5". Вибирає простий флакон із лаконічною білою етикеткою. Це вважають революційним, бо всі користуються витонченими й декорованими камінцями пляшечками.

5 травня 1921‑го в паризькому бутику Chanel починають продавати першу партію духів "Шанель №5". Шикується черга. Аромат стає бестселером, парфуми стають найвідомішими у світі.

Автор: gettyimages.com
  В’язні німецького концтабору Дахау святкують звільнення. У ньому з 1933-го утримували опозиціонерів нацистського режиму, свідків Єгови, циган та гомосексуалістів. Потім основними невільниками стали євреї. Через Дахау пройшли 200 тисяч людей із понад 30 країн. Загинули 32 тисячі. Американські військові визволили бранців 3 травня 1945 року
В’язні німецького концтабору Дахау святкують звільнення. У ньому з 1933-го утримували опозиціонерів нацистського режиму, свідків Єгови, циган та гомосексуалістів. Потім основними невільниками стали євреї. Через Дахау пройшли 200 тисяч людей із понад 30 країн. Загинули 32 тисячі. Американські військові визволили бранців 3 травня 1945 року

Уболівальник прокинувся в морзі

"Повно молодих, здорових, мужніх чоловіків лежали мертвими на траві та бетоні. Я був спустошений, навіть не міг порахувати їх", – згадував заступник міністра спорту Гани 39-річний Джо Еґґрі про трагедію на стадіоні у столиці Аккре 9 травня 2001‑го.

Змагалися дві найтитулованіші футбольні команди країни – Accra Hearts of Oak та Asante Kotoko. Наприкінці зустрічі господарі поля Accra Hearts of Oak двічі забили й перемогли з рахунком 2:1. Це розлютило фанатів інших, і вони почали закидати поле пляшками, уламками сидінь та шматками бетону.

Поліція заспокоїла їх сльозогінним газом та світлошумовими гранатами. Потім почала стріляти в натовп гумовими кулями. На трибунах зчинилися паніка й тиснява. Люди скупчилися біля вузького виходу зі стадіону.

116 глядачів загинули від задухи і ще 10 – від травм. Їх везли одразу в морг. Складали на підлозі. Серед трупів був і 23-річний Абдула Мохаммед, якого рятувальники вважали мертвим. Насправді знепритомнів.

"Я прокинувся в холодній кімнаті й закричав, бо хтось із працівників наступив мені на ногу, – розповідав він. – Від болю прийшов до тями. Відтоді мене називають щасливчиком".

Президент Гани Джон Агієкум Куфуор оголосив триденний траур. Футбольні матчі у країні припинили на місяць.

"Спочатку вони тебе не помічають, потім висміюють, потім борються. А потім ти перемагаєш", –

сказав лідер індійського національно-визвольного руху 75-річний Махатма Ґанді, якого 6 травня 1944‑го випустили з в'язниці в Делі. З початком Другої світової війни заявив, що країна не допомагатиме Великій Британії через колоніальну залежність. Сформулював філософію ненасильства й оголосив про початок кампанії "Полишіть Індію". Передбачала бойкот англійських товарів. Влада вдалася до масових арештів. На волі почав переговори про незалежність Індії з новим британським урядом. Завершились відокремленням 1947‑го

1110 днів плив навколо світу канадсько-американський мореплавець Джошуа Слокам (1844–1909). Вирушив у подорож із Бостона 24 квітня 1895-го. Прибув у місто Ньюпорт у північно-східній частині США 8 травня 1898-го. На яхті Spray за три роки подолав 74 тис. км. Описав мандрівку У книжці "Один під вітрилом навколо світу". Під час подорожі до Південної Америки зник безвісти в океані, в районі Бермудського трикутника

5 травня 1581 року в Острозі на Волині друкар Іван Федоров (1510–1583) видав перший в Україні настінний календар на аркуші паперу. Рік тоді починався з вересня. До кожного місяця автор додав вірші з циклу "Которого ся месяца што за старых веков деело короткое описание" білоруса Андрія Римші (1550–1595), який навчався в Острозі.

8 травня 1921‑го в Константинополі – тепер Стамбул – започаткували перегони тарганів. Придумав змагання емігрант із Севастополя, кінематографіст 35-річний Олександр Дранков. Комах випускали на дерев'яну дошку з канавками-доріжками. Накривали, й вони бігли на світло. Глядачі робили ставки, і господар найспритнішої отримував значну суму.

9 травня 1941 року британський флот захопив німецький підводний човен U-110. На борту була найновіша шифрувальна машина Enigma. Німецькі інженери адаптували її до потреб війни. Вважали, що дешифрувати її повідомлення неможливо. Але британці зламали код. Це дало перевагу антигітлерівській коаліції у війні.

Зараз ви читаєте новину «На флакон парфумів ідуть 12 троянд і тисяча квіток жасмину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути