Ексклюзиви
середа, 21 червня 2017 14:58

Козаки, вшанувати яких прийшли півмільйона людей

У червні 1651 року біля села Пляшева – тепер Радивилівський район Рівненської області – відбулася одна з найбільших битв в історії козаччини. 100-тисячне військо під проводом Богдана Хмельницького зійшлося з удвічі більшою армією польського короля Яна ІІ Казимира. Поляки перемогли, але мусили розпочати переговори з козаками. Битва отримала назву Берестецької – від найближчого міста.

Вшанувати загиблих козаків вдалося тільки у 1910-х – на полі спорудили храм Святого Георгія. Із сусіднього села Острів сюди перенесли дерев'яну церкву Святого Михайла – за легендою, перед боєм тут молився Хмельницький. Знайдені рештки вояків виставили у саркофазі.

Мій тато родом із села Гектари Горохівського району Волинської області. Звідси до Пляшевої – 7 кілометрів навпростець через поле. У гарну погоду від нашої хати було видно, як виблискує купол Георгіївської церкви. Коли їхали з обласного центру до родини, часто заїжджали на "Козацькі могили". Не дивно, що в моїх альбомах для малювання переважно фігурували вояки-запорожці у вишиванках і шароварах.

Автор: Денис МАНДЗЮК
 

За радянських часів про маніфестації не могло бути мови. Перше масове вшанування відбулося в червні 1990-го. Мені тоді виповнилося 6 років. Пам'ятаю, як ми кілька кілометрів ішли в натовпі. Багато людей були у вишиванках. Тримали синьо-жовті прапори з металевими наконечниками-тризубами – таких я раніше ніколи не бачив.

Найбільше людей на "Козацьких могилах" зібралися 1991-го. Преса писала, що з нагоди 340-ї річниці битви до Пляшевої з'їхалося півмільйона осіб. У полі відкрили пам'ятник загиблим козакам. У церемонії взяв участь Патріарх УАПЦ Мстислав, який уперше за майже 50 років приїхав в Україну. А ще – тодішній голова Верховної Ради Леонід Кравчук. Хтось пустив чутку, що він прилетить вертольотом. Тому люди з інтересом вдивлялися в небо. Але щойно розпочався мітинг, Кравчук несподівано вискочив на сцену з машини швидкої допомоги.

Щоправда, я того всього не бачив. Автомобілів не випускали з Берестечка. Потрібно було добиратися пішки кілька кілометрів під палючим сонцем. Тато пішов, а мама зі мною й 3-річним братом гуляла містом. Як сатисфакцію мені тоді придбали синьо-жовтий вимпел із козаком.

Зараз ви читаєте новину «Козаки, вшанувати яких прийшли півмільйона людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути