четвер, 15 березня 2018 18:18

Дзвони, які хотіли переплавити на снаряди

– 1941-го німці почали збирати церковні дзвони. Хотіли переплавляти їх на снаряди, – розповідає 81-річний Микола Мацьків із селища Коропець Монастириського району на Тернопільщині. – Усі дзвони області звозили до Бучача (тепер райцентр на Тернопільщині. – Країна). Голова нашого кооперативу Микита Синчук крутився біля окупантів. Став випитувати, як би наші два дзвони залишити. Німці натякнули: якщо їх не буде на дзвіниці, то ніхто й не шукатиме. Спочатку ми думали закопати біля церкви. Але вона стоїть край дороги, навколо земля тверда. Уночі три чоловіки зняли їх і закопали у дворі священика.

1944-го радянська влада зруйнувала церкву в Коропці.

 

– Почали відбудовувати після розпаду Союзу. Згадали про дзвони, – додає Микола Іванович. – Я говорив із чоловіками, які їх знімали. Казали, що закопали навпроти дверей стайні священика. Там була криниця, і від неї взяти 20 кроків у сторону церкви. Я цілий день шукав там із металошукачем. Списав усе на слабкий прилад.

У колишньому дворі священика звели житловий будинок. 12 січня 2018-го робили водогін власниці дому Олені Ксеник, 80 років.

– Копали траншею для труби, – говорить жінка. – Йшли від фундаменту й до криниці. Під асфальтом біля дому лопата вдарилася об щось металеве. Думали, то якась труба чи бомба. Розгребли землю, побачили дзвони. Лежали на глибині 1,5 метра. Менший заважив 20 кілограмів, більший – 130.

На великому дзвоні є рік – 1922. Обох на підводі відвезли до селищної ради, звідти – до церкви Святого Миколая. Вони не потребують реставрації. Спеціально для них планують звести дзвіницю.

Зараз ви читаєте новину «Дзвони, які хотіли переплавити на снаряди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути