вівторок, 06 серпня 2019 15:20

Для статуї Свободи позувала вдова

"У цієї Свободи не буде на голові червоного ковпака, а в руках – рушниці, і вона не йтиме по трупах. Це буде американська Свобода. Факел у її руці не спалюватиме, а освітлюватиме", – каже гостям одного з паризьких салонів скульптор 31-річний Фредерік Бартольді влітку 1865-го. Хоче створити пам'ятник до століття завершення Війни за незалежність США.

Він щойно повернувся з Америки й у захваті від тамтешніх демократичних порядків. Дорогою додому придумав подарунок від Франції – статую-маяк в образі римської богині Свободи. Світло маяка мало світити крізь діадему навколо голови та з факела в руці. У Парижі Бартольді зробив ескізи та мініатюрні макети. З ними пішов до уряду.

Ідею підтримують та узгоджують з американськими дипломатами. Франція бере на себе всі витрати, а США має збудувати п'єдестал для статуї. На благодійних концертах, лотереях і банкетах збирають на проект 2,25 млн франків – понад 7 млн теперішніх євро.

Автор: wikimedia.org
  Перед відправкою до Нью-Йорка голову статуї Свободи показували на виставці в Парижі 1878 року
Перед відправкою до Нью-Йорка голову статуї Свободи показували на виставці в Парижі 1878 року

Фредерік Бартольді спочатку береться за гіпсову модель статуї заввишки 11 м. Йому позує 40-річна Ізабелла Бойєр, вдова виробника швейних машинок Ісаака Зінгера. Скульптор додає розірвані кайдани біля її ніг. У правій руці вона тримає факел, у лівій – скрижаль із написом JULY IV MDCCLXXVI – 4 липня 1776 – дата прийняття Декларації незалежності США. Після створення макета отримує французький патент на витвір. "Статуя, що зображає Свободу Просвітницького Світу, складається з задрапірованої у сукню жіночої фігури з діадемою на голові, – йдеться в документі. – Одна рука піднята й несе факел, а друга тримає гравіровану табличку. Обличчя має класичні, але серйозні та спокійні риси. Скульп­тура заборонена для відтворення будь-яким способом, відомим у мистецтві".

У паризькій майстерні Бартольді десятки робітників починають виготовляти гіпсові деталі-блоки для 50-метрової фігури. Інженер Гюстав Ейфель допомагає розробити мідний каркас. На нього йде 31 т металу. Всередині споруда має порожнину, в якій монтують сходи. У голові – оглядовий майданчик. 1884 року статую завершують. Вона три місяці стоїть у Парижі, всі охочі можуть у ній побувати.

Американці лише починають готувати п'єдестал. Генерал Вільям Шерман обирає для нього острів Бедлоу, де з початку XIX ст. стоїть форт. Це за 3 км від нью-йоркського округу Мангеттен. Перший камінь 40-метрового постаменту статуї Свободи закладають 5 серпня 1884 року.

На будівництво не вистачає грошей. Тоді видавець Джозеф Пулітцер у своїй газеті New York World друкує кілька шпальт із закликами підтримати збирання пожертв. Критикує багатіїв, які не дають грошей. Публікує звернення людей.

"Ми тут із хлопцями нашкребли 7 доларів 25 центів на статую Свободи, а далі – допоможи вам Господь. Докери з порту Елізабет", – пишуть пожертводавці. "Я зовсім недавній емігрант, можу послати тільки 2 долари. Вибачте. Натан Флейш, Нью-Джерсі", – йдеться в наступній замітці.

11 серпня 1885-го газета виходить із величезним заголовком "102 тисячі доларів зібрано на п'єдестал для статуї Свободи". Це $2,5 млн на теперішні гроші. "Дякуємо всім, хто зробив внески. Їх 120 тисяч осіб", – пишуть у тексті.

У Парижі статую розбирають на 350 частин і переправляють кораблями через Атлантичний океан. Монумент відкривають 28 жовтня 1886-го.

Автор: bloximages.chicago2
  Іспанський художник 73-річний Пабло Пікассо танцює на арені для кориди в місті Валлоріс на півдні Франції, 7 серпня 1955‑го.  Він любив змагання тореадорів із биками і щонеділі бував на видовищі. Потім допомагав організовувати їх, малював плакати. Створив серію полотен і керамічних виробів на тему боїв
Іспанський художник 73-річний Пабло Пікассо танцює на арені для кориди в місті Валлоріс на півдні Франції, 7 серпня 1955‑го. Він любив змагання тореадорів із биками і щонеділі бував на видовищі. Потім допомагав організовувати їх, малював плакати. Створив серію полотен і керамічних виробів на тему боїв

143 хвилини тривало сонячне затемнення в Європі, Ірані, Афганістані та Індії 11 серпня 1999-го. Ширина тіні сягала 112 км. Найкраще затемнення було видно в столиці Румунії Бухаресті. В Угорщині тривали перегони "Формула-1". В Україні найповніше затемнення можна було побачити з Криму – Місяць закрив Сонце на 94%. Спостерігати за ним тисячі людей у спеціальних окулярах виходили на Хрещатик у Києві

"Останнім часом робітники й колгоспники скаржаться на розкрадання вантажів на залізничному

і водному транспорті, пропажу кооперативного майна. Рада Народних Комісарів СРСР постановляє: за розкрадання застосовувати вищу міру соціального захисту – розстріл із конфіскацією майна. За пом'якшувальних обставин позбавляти волі на 10 років із конфіскацією", –

йдеться в постанові радянського уряду "Про охорону майна державних підприємств, колгоспів та кооперації і зміцнення суспільної власності", яку 8 серпня 1932-го опублікувала газета "Правда". Люди її називали "закон про п'ять колосків". За жменю зерна могли розстріляти на полі. До кінця року за цією постановою засудили 54 645 осіб, із них 2110 – стратили

Козацька флотилія під проводом гетьмана Війська Запорозького Якова Бородавки-Нероди 9 серпня 1620 року рушила вниз по Дніпру, щоб переплисти Чорне море й напасти на Стамбул. Зібрали ескадру з 50 човнів-чайок. За три дні дісталися турецького берега. Розгромили частину гарнізону османської столиці та пограбували передмістя. Турецькі солдати й моряки налякалися раптового нападу козаків. Із собою запорожці забрали понад 300 невільників-українців.

9 серпня 1815-го британський кабінет міністрів відправив у заслання на острів Святої Єлени в Атлантичному океані 45-річного Наполеона Бонапарта. Імператор Франції програв бій британцям і зрікся престолу. На острів його супроводжували дев'ять англійських кораблів і тисячі солдатів. Поселили в будинку генерал-губернатора острова. Там Наполеон вивчав англійську мову, писав книжку про Юлія Цезаря та мемуари. Помер через шість років, похований на острові.

Зараз ви читаєте новину «Для статуї Свободи позувала вдова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути