четвер, 10 лютого 2011 16:56

50 років тому телевізор "Верховина" був першим домашнім кінотеатром

"Верховина" стала першою у Радянському Союзі справді масовою моделлю телевізора. Телеприймачі першого покоління треба було дивитися через лінзу. Нові уже давали картинку на невеликий чорно-білий екран. "Верховина", яку випускали у Львові, виграла конкуренцію в "Рекорду" із такими ж технічними характеристиками. Це означало, що "Рекорд" у вільному продажі був, а "Верховину" треба було "діставати" через знайомого продавця, товарознавця чи директора магазину.

Із цього телевізора почалася епоха "домашніх кінотеатрів". Тривала вона з початку 1960-х і завершилася тоді, як телевізор був уже практично в кожній оселі. А доти їх власники змушені були ділитися своїм надбанням із сусідами. Виглядало це так. Увечері до кімнати "комуналки", квартири у "хрущовці", хати в селі, де був телевізор, збиралися сусіди - дивитися кіно. Приходили інколи зі своїми стільцями, подушками, ковдрами. Готові були переглядати одні й ті самі фільми й вистави багато разів. Наприклад, телевізійний спектакль "Фараони", який показували практично щомісяця, я вивчив напам'ять.

Художні фільми йшли близько 21.00 по єдиній програмі телебачення - дві було лише у Києві та великих містах. Поступово скорочувалася аудиторія кінотеатрів. Саме тоді вони почали переходити на показ кольорових та широкоекранних фільмів. Бо тільки так здатні були виграти конкуренцію в чорно-білого кінофільму, який можна було безплатно подивитися в сусіда на екрані скромної "Верховини".

Як на сьогодні, "картинка", що давав цей телевізор, була жахливою. Пригадую, коли транслювали футбол, гравці у світлій формі виглядали на екрані товстими, а гравці у темній - навпаки. Шайбу під час хокейного матчу можна було побачити лише періодично. Може, тому традиція збиратися біля телевізора дивитися футбол чи хокей прийшла до нас набагато пізніше.

Сусіди досить оперативно обзавелися своїми телевізорами. Сім'я, що мешкала напроти, купила "Огонёк", львівський телевізор наступного покоління, із великим екраном. Але дивитися кіно до них уже ніхто не ходив. А наша "Верховина" із домашнього кінотеатру перетворилася на старенький телевізор, який час було міняти на новий.

Зараз ви читаєте новину «50 років тому телевізор "Верховина" був першим домашнім кінотеатром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути