Ексклюзиви
пʼятниця, 04 червня 2021 09:21

День боротьби з карієсом: як захистити зуби

День боротьби з карієсом: як захистити зуби
Електричні зубні щітки підходять дорослим і дітям. Фото: prezi-dent.ru

4 червня відзначають Всесвітній день боротьби з карієсом. Ця проблема відома багатьом з дитинства. І справа не тільки в поганому догляді за зубами. Причина появи карієсу може бути у спадковості, поганій якості питної води чи похибках у раціоні.

Про солодощі, які найбільше шкодять емалі, розповіла Gazeta.ua Ірина Ходзінська, столичний дитячий стоматолог.

"Карамель, чупа-чупси, льодяники, жувальні цукерки потрібно обмежувати або виключити. Діти їх гризуть і вони довго перебувають у роті. Потім важко змиваються з поверхні зуба. На ній багато заглиблень, де залишаються шкідливі частинки їжі, які потім провокують карієс. Ці солодощі краще замінити на сухофрукти чи шоколад", - порадила лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал у клініці: дитині вирвали одночасно 12 зубів без згоди матері

Зуби варто чистити перед сніданком, щоб прибрати накоплене за ніч. Після їди можна прополоскати рот або кілька разів провести по зубах щіткою, щоб в міжзубних проміжках не залишалися великі частинки їжі.

Треба уникати відбілювальних паст для дітей. Їхні агресивні засоби можуть пошкодити емаль. Краще раз на пів року проводити професійну гігієну ротової порожнини у стоматолога.

Також важливо вибрати правильну зубну щітку. Перша являла собою віники із розщеплених гілок дерева. Щітка зі щетиною на ручці-основі зявилася у Китаї 1498 року.

Як правильно вибрати зубну щітку:

1. Дивитися на упаковку. Там зазначено, на який вік щітка розрахована. Після 12 років у дитини є всі постійні зуби, і вона переходить на щітки для підлітків або дорослих.

2. Краще використовувати м'які або середньої жорсткості зубні щітки. До них брати пасти з активними елементами, які поліпшують стан ясен, наприклад, масло чайного дерева.

3. Силіконова щітка з товстими ворсинками не найкращий вибір. Вона добре масажує ясна, але гірше очищає зуби, залишаючи багато м'якого зубного нальоту.

Міф про те, що неправильний прикус можливо виправити тільки в ранньому віці, спростовують здорові й красиві усмішки пацієнтів 35+ україно-швейцарської клініки Porcelain. Які ще міфи розвіює сучасна кваліфікована ортодонтична допомога?

Зараз ви читаєте новину «День боротьби з карієсом: як захистити зуби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути