Ексклюзиви
понеділок, 17 червня 2024 16:16

Знижує артеріальний тиск і захищає зір: чому важливо не пропустити сезон шовковиці

Знижує артеріальний тиск і захищає зір: чому важливо не пропустити сезон шовковиці
Назвали головні корисні властивості шовковиці Фото: pinterest

Шовковиця відоме своїми смачними плодами. Ця ягода є цінним ресурсом, який знайшов своє використання у харчовій, фармацевтичній, текстильній та інших галузях промисловості, а також у косметології.

Шовковиця містить велику кількість корисних та поживних компонентів, які позитивно впливають на більшість життєво важливих органів. В шовковиці містяться вітаміни, мінерали, антиоксиданти, фітонутрієнти.

Gazeta.ua розповість, чим корисна шовковиця для організму та де її застосовувати у кулінарії.

Шовковиця покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Ягоди містять багато харчових волокон, клітковини, які здатні нормалізувати роботу ЖКТ, покращити роботу кишківника, знизити ризик появи спазмів, здуття живота.

Та сама клітковина регулює рівень холестерину у крові, тим самим підтримуючи роботу серця та кровоносної системи. Антиоксиданти відіграють свою роль у захисті від серцево-судинних захворювань.

Антиоксидант (ресвератрол), виявлений у шовковиці, робить судини еластичними, знижує ймовірність утворення тромбів і розвитку серцево-судинних захворювань, наприклад, інсульту або інфаркту. Шовковиця знижує артеріальний тиск.

У шовковиці міститься велика кількість заліза, який рідко виявляють у фруктах. Високий його рівень сприяє профілактиці анемії.

Ягода знижує ризик виникнення онкологічних захворювань завдяки вмісту антиоксидантів (вітамінів C та А) та поліфенолів, які сприяють нейтралізації вільних радикалів, покращенню загального стану організму.

Шовковиця зміцнює кісткову тканину. Кальцій, якого багато в її ягодах, корисний для кісток і зубів. Магній, залізо та фосфор найбільш корисні для осіб похилого віку, вживання цих мінералів разом із шовковицею регулює мінералізацію кісткових тканин, знижує ризик остеопорозу та інших захворювань кісток.

Шовковиця дуже корисна для зору. Каротин, який є в ягодах, сприяє захисту органів очей від шкідливого впливу сонячних променів, також протидіє появі катаракти та хронічних захворювань сітківки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попереджує деякі види раку: десять корисних властивостей смородини

Користь шовковиці для жінок. Антиоксидант ресвератрол, який міститься у шовковиці, позитивно впливає на зовнішній вигляд та уповільнює старіння. Регулярне її вживання робить шкіру еластичною й підтягнутою. А внаслідок низької калорійності та високого рівня вмісту води ягода допомагає схуднути.

Як використати ягоди шовковиці

Шовковиця має багато варіантів застосування в харчуванні, які додають смак і користь вашому раціону. Ось деякі популярні способи використання плодів шовковиці в їжі:

Як смачну та соковиту добавку до фруктових салатів, йогуртів, каш.

Для приготування джемів та варення, що ідеально підходять для солодких бутербродів або як начинка для випічки.

Для приготування сиропів, соусів та топінгів до десертів, морозива, панкейків або вафлів.

Як прикрасу для морозива, пудингів, тістечок та інших десертів.

У поєднанні з іншими фруктами та овочами для приготування соку, смузі та інших напоїв.

Сушені ягоди можуть стати основою смачного та здорового перекушування, а також використовуватися як інгредієнт для випічки, мюслі або сумішей для сніданку.

З листя шовковиці готують смачний, ароматний та корисний чай.

Сухі ягоди та листя шовковиці можна використовувати для приготування ароматних спецій та ароматизаторів для кулінарних страв.

За складом чорна та червона шовковиця схожі на червоне вино і каву - ягоди теж багаті на поліфеноли.

Ці сполуки потрібні для здоров'я судин та захисту наших власних молекул від пошкодження вільними радикалами.

Зараз ви читаєте новину «Знижує артеріальний тиск і захищає зір: чому важливо не пропустити сезон шовковиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути