пʼятниця, 04 грудня 2020 14:10

Виявили препарат, що допомагає знизити смертність від Covid-19

Виявили препарат, що допомагає знизити смертність від Covid-19
Метформін — це поширений універсальний препарат для контролю рівня цукру в крові у пацієнтів з діабетом 2-го типу. Фото: pixabay

Препарат метформін, за висновками американських учених, був пов'язаний зі значним зниженням ризику смерті від коронавірусу в жінок.

Науковці з Медичної школи Університету Міннесоти і UnitedHealth Group не виявили такий самий ефект у чоловіків, які приймали метформін, пише "Новое время".

Метформін — це поширений універсальний препарат для контролю рівня цукру в крові у пацієнтів з діабетом 2-го типу. Він також зменшує кількість білків запалення, таких як TNF-альфа, які, очевидно, погіршують симптоми коронавірусу. Дослідження являє собою ретроспективний когортний аналіз, заснований на даних про пацієнтів від UnitedHealth Group. Команда проаналізувала близько 6 тис. чоловіків та жінок з діабетом 2-го типу або ожирінням, які були госпіталізовані з Covid-19, і оцінила, чи пов'язане використання метформіну зі зниженням смертності. Вони виявили, що жінки з діабетом або ожирінням, які були госпіталізовані через хворобу Covid-19 і які отримували дев'яностоденний рецепт на метформін перед госпіталізацією, мали на 21%−24% меншу ймовірність смертності порівняно з аналогічними жінками, які не вживали його. Суттєвого зниження смертності серед чоловіків не спостерігалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Добровольці розповіли, які побічні ефекти чекати після вакцинування від коронавірусу

"Спостережні дослідження, подібні до цього, не можуть бути остаточними, але роблять внесок у зростання кількості доказів. Спостереження за більшим зв'язком із захистом у жінок порівняно з чоловіками може вказувати на зменшення запалення як на ключовий спосіб, за допомогою якого метформін зменшує ризик Covid-19. Проте потрібні додаткові дослідження", — сказала головний автор роботи Керолайн Браманте, доктор медицини, магістр охорони здоров'я, доцент кафедри медицини Медичної школи Університету Міннесоти.

Автори дослідження наголошують, що в той час, як ефективні методи лікування для пом'якшення шкоди вірусу SARS-CoV-2 розробляються, важливо, щоб ми також розглядали і оцінювали широко використовувані ліки з хорошими профілями безпеки на предмет їх потенціалу для боротьби з вірусом.

Керолайн Браманте з колегами вже подала в Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів нову заявку на використання метформіну для лікування і профілактики Covid-19.

Безрецептурний аспірин та його аналоги здатні допомогти вижити пацієнтам із Covid-19, оскільки запобігають утворенню тромбів у легенях, серці та інших органах. Про те, що ацетилсаліцилову кислоту додали у дослідження Recovery Covid-19, повідомила провідна інфекціоністка МОЗ Ольга Голубовська.

Зараз ви читаєте новину «Виявили препарат, що допомагає знизити смертність від Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути