субота, 23 січня 2021 12:06

Вдалу ін'єкцію інсуліну ввели з другої спроби

Вдалу ін'єкцію  інсуліну ввели з другої спроби
23 січня в історії: вперше зробили вдалу ін'єкцію інсуліну фото: kievvlast.com.ua

Цього дня 1922 року в шпиталі канадського міста Торонто вперше зробили вдалу ін'єкцію інсуліну хворому на діабет.

Першим у світі пацієнтом став 14-річний Леонард Томпсон.

На початку 1920-х років більшість учених вважало, що причина діабету криється в розладах роботи системи травлення, викликаних порушенням функціонування підшлункової залози. Єдиним способом лікування діабету в той час була харчова дієта - виключення з раціону цукру і вживання багатих на жир і протеїн продуктів могло зберегти життя хворому протягом року.

Влітку 1921 року канадці Фредерік Бантінг і Чарльз Бест з університету Торонто виділили з тканин собаки, хворої на діабет, інсулін, гормон, що регулює швидкість засвоєння організмом глюкози. Через два місяці за підтримки шотландського фізіолога Джона Маклеода вони почали підготовку до застосування інсуліну для лікування хворих на діабет людей. За допомогою канадського біохіміка Джеймса Колліпа їм вдалося виділити чистий інсулін з підшлункової залози великої рогатої худоби.

Із січня 1922 року цей інсулін вводили для експерименту собакам. Досліди були вдалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серце пересадили людині від мавпи

Проте ін'єкція Леонарду Томпсону дала побічну дію - екстракт виявився недостатньо очищеним, що призвело до розвитку алергії. Ін'єкції для хлопця припинили. Наступні 12 днів Колліп працював в лабораторії над поліпшенням екстракту, і 23 січня 1922 року повторно застосував його для лікування Леонарда Томпсона. Ефект застосування інсуліну виявився настільки вражаючим, що університет Торонто негайно і безоплатно надав фармацевтичним компаніям ліцензію на його виготовлення. З 1923 року інсулін застосовують для лікування діабету по всьому світу, а Бантінг і Маклеод цього ж року отримали Нобелівську премію в галузі медицини.

Зараз цукровим діабетом хворіють близько 425 мільйонів людей у світі, з них майже 1,3 мільйона – в Україні, повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Вдалу ін'єкцію інсуліну ввели з другої спроби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути