четвер, 09 березня 2017 17:45

Вчені з'ясували, чим корисне моргання

Вчені з'ясували,  чим корисне моргання
Фото: starsot.dp.ua

Людина під час моргання не лише зволожує очні яблука, а і покращує роботу мозку. Бо активізує комірки мозку, які відповідають за аналіз інформації, яку сприймає людина. Про це пише fakt.pl.

Теорію підтвердили ряд вчених з Америки, Англії, Сингапуру та Франції. До цього часу вважали, що робота моргання полягала виключно на тому, щоб захищати око від надміру світла.

У нових дослідженнях, в яких взяли участь Університет Берклі в Каліфорнії, Технологічний універститет у Наньянгу в Сингапурі, англійський Дартмонтський коледж та Паризький університет Декарта. Вони підтвердили, що для того, щоб наш зір стабілізувався, мозок має виконати певну дію. Передовсім, спонукати око стати в такій позиції, щоб зафіксувати погляд на тому, на що дивимось.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як бачать світ люди з глаукомою та катарактою

Після моргання зіниця ока не завжди повертається ідентично в ту позицію, в якій була раніше. Тому мозок мусить активізувати м'язи очей та зафіксувати їх правильно. Якби цього не відбувалося, люди бачили б темну та хаотичну картинку. Цей процес учасник дослідження професор Патрік Цаванаг порівняв з системою у Steadicam відеокамері, яка фіксує картинку під час руху об'єктива.

В експерименті взяли участь більше 10-ти людей зі здоровими очима. Вони перебували в темноті та дивилися на точку, яка мигає. Тим часом, спеціальні камери відслідковували рух їхніх очей та процес моргання. Після кожного моргання точка переміщалася на сантиметр вправо. Люди не помічали змін, але їхній мозок це фіксував.

Зараз ви читаєте новину «Вчені з'ясували, чим корисне моргання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути