Ексклюзиви
вівторок, 18 травня 2021 12:45

Універсальний лікар: розповіли про користь кульбаби

Автор: agroday.com.ua
  Корінь кульбаби може бути багатообіцяючим протираковим засобом
Корінь кульбаби може бути багатообіцяючим протираковим засобом

Хоча більшість людей вважають кульбабу не більше ніж травневою квіткою чи набридливим бур'яном, ця рослина вже давно використовується у фітотерапії та здатна поліпшити здоров'я з усіх боків.

Кульбаба повністю від кореня до квіток є їстівною та корисною, поки вона цвіте. А коли дозріває, утрачає деякі корисні властивості. На смак кульбаба гіркувата й трохи нагадує цикорій.

Зелень кульбаби можна їсти приготовленою чи сирою, вона може стати вашим джерелом вітамінів A, C, K, Е, деяких вітамінів групи В, кількох мінералів, заліза, кальцію та магнію.

Корінь кульбаби часто сушать і вживають у вигляді чаю, але його також можна їсти цілим. У традиційній китайській та індійській медицині корінь кульбаби давно використовується для лікування захворювань шлунка й печінки. Сьогодні травники вважають, що він може допомогти в лікуванні багатьох хвороб, зокрема з вуграми, екземою, високим рівнем холестерину, печією, шлунково-кишковими розладами, діабетом і навіть раком.

У чому користь кульбаб

Сечогінний ефект
Діуретики, сечогінні препарати, зазвичай використовуються для лікування високого кров'яного тиску, серцевої недостатності, захворювань печінки й певних типів захворювань нирок. Деякі вчені вважають, що завдяки сечогінним властивостям кульбаб, їх теж можна застосовувати для лікування подібних захворювань, зокрема лікування переддіабетичних станів, передменструального здуття живота й затримання води.

Дослідження, проведене 2009 року, показало, що одноразова доза екстракту кульбаби збільшувала частоту сечовипускання, але не збільшувала її об'єм.

Лікування й захист шкіри
У народній медицині сушений корінь кульбаби часто подрібнюють у пасту та змішують із водою для створення заспокійливої маски в разі шкірних захворювань, як-от прищі, екзема, псоріаз, висипання та фурункули.

Хоча є мало доказів того, що кульбаба може лікувати ці стани краще чи швидше, ніж час, вона все ж має легкий протизапальний ефект, за якого шкіра якщо й не лікується, то принаймні заспокоюється.

Дослідження, проведене 2015 року в Канаді, показало, що екстракт кульбаби здатний блокувати шкідливе ультрафіолетове випромінювання B (UVB) у разі нанесення на шкіру, захищаючи її від сонячних променів і знижуючи ризик раку шкіри.

Але варто бути обережними, адже іноді кульбаба спричиняє контактний дерматит, особливо в дітей.

Контроль рівня цукру в крові та антидіабетичні властивості
Завдяки інсуліну в складі, кульбаби підтримують зростання здорових бактерій у шлунково-кишковому тракті й допомагають боротися з діабетом.

Дослідження в пробірках і на тваринах показують, що цікорієва та хлорогенова кислоти в цій рослині можуть покращувати секрецію інсуліну підшлунковою залозою, одночасно покращуючи всмоктування глюкози (цукру) в м'язову тканину. Цей процес призводить до підвищення чутливості до інсуліну, зниження рівня цукру в крові й полегшення його контролю.

Очищення печінки
Кульбабу часто вживають як тонізувальний засіб. Вважають, що вона "очищує" печінку.

Окрім того, кульбаба чинить захисну дію на тканини печінки, коли та піддається впливу токсичних речовин або стресу. Дослідження показало значний захист тканин печінки в мишей, які зазнали токсичного впливу парацетамолу. Учені пов'язали це відкриття з умістом у кульбабі низки антиоксидантів.

Інші дослідження на тваринах показали, що екстракт кульбаби може знизити рівень надлишкового жиру в печінці й захистити її тканини від окисного стресу.

Однак не варто очікувати таких самих результатів у людей через відмінності в метаболізмі з тваринами.

Протиракові властивості
Деякі дослідження показують, що корінь кульбаби може бути прекрасним протираковим засобом. Такий ефект досягається завдяки індукції апоптозу, під час якого старі клітини замінюються новими. За раку апоптоз припиняється, дозволяючи пухлинним клітинам безперешкодно рости.

Дослідження, проведене 2012 року Університетом Віндзора в Канаді, показало, що екстракт кореня кульбаби здатний спричинити апоптоз у клітинах раку підшлункової залози й простати в дослідженнях у пробірках, сповільнюючи їхнє зростання або запобігаючи їхньому поширенню.

Кілька пізніших досліджень показали, що різні екстракти кореня кульбаби здатні викликати апоптоз при лейкемії та меланомі.

Зниження рівня холестерину
Деякі з біоактивних сполук кульбаби можуть знизити рівень холестерину, що, своєю чергою, може знизити ризик серцевих захворювань.

Одне дослідження на тваринах призвело до різкого зниження рівня холестерину й тригліцеридів у мишей, які отримували екстракт кульбаби. Дослідження на кроликах також продемонструвало зниження рівня холестерину під час додавання коренів і листя кульбаби в дієту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кульбабове варення виводить надлишок холестерину

Може зміцнити імунну систему
Деякі дослідження показують, що кульбаба має антибактеріальні та противірусні властивості, які можуть покращувати здатність організму боротися з інфекціями.

Корінь кульбаби може замінити каву. Його треба обсмажити на сухій сковороді без олії, перемолоти в кавомолці й запарити, як каву. Має жовчогінні властивості.

Зараз ви читаєте новину «Універсальний лікар: розповіли про користь кульбаби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути