Учені виявили в інжирі речовину, здатну замінити антибіотики при лікуванні шкірних ран.
Дослідники запропонували використовувати замість антибіотиків фіцин, що отримується з латексу фігового дерева - інжиру.
Фіцин можна додавати в гелі, мазі, пластирі або пов'язки, які наносять на поверхню ран, виразок і пролежнів, заражених стафілококом.
Новий спосіб випробували на мікроорганізмах і щурах. Гнійні рани в щурів при застосуванні фіцину гоїлися в півтора раза швидше, заявила доцент кафедри біофізики та біотехнології Воронезького держуніверситету Марина Холявка.
Фіцин здатний руйнувати бактеріальні плівки на поверхні рани.
"Фіцин розпушує і руйнує ці плівки, а ліки швидше проникають у них для знищення бактерій. Фіцин можна застосовувати разом з антибіотиками й окремо", - пояснила Холявка.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експертка розповіла про ефективний спосіб відмовитися від переїдання
Учені запропонували використовувати фіцин в поєднанні з хітозаном, який отримують з хітину панцирів креветок, крабів і раків. Хітозан дозволяє зберегти активність препарату протягом двох місяців.
Харчова цінність сухофруктів набагато вища, аніж у свіжих фруктах, через концентрацію цукрів і водночас поживних речовин.
Найпопулярніші - фініки, чорнослив, інжир і курага. Поліфенольні антиоксиданти у складі сприяють поліпшенню кровотоку, процесу травлення та запобігають стресу. Високий вміст калію допомагає виводити зайву рідину та натрій, а також корисний для м'язів.
Водночас у сухофруктах є найбільше сульфітів - консервантів, що подовжують термін придатності й надають їм свіжого та привабливого вигляду. Але їх не можна їсти алергікам. Рекомендують замінити на органічний варіант для профілактики ускладнень.
Відтак, фініки - джерелом міді, марганцю, заліза, вітаміну В6.
Чорнослив відомий природнім проносним ефектом завдяки цукровому спирту в складі - сорбіту. Такий мінерал як бор у складі допомагає боротися з остеопорозом.
Курага - джерело бета-каротину, лютеїну, зеаксантину - трьох рослинних пігментів, які підтримують здоров'я очей.
Родзинки містять мідь, марганець, магній, вітаміни групи В.
У сухофруктах також міститься природний цукор: родзинки 59%, фініки 64-66%, чорнослив 38%, курага 53%, інжир 48%.
Коментарі