середа, 05 травня 2021 16:23

Учені довели позитивний вплив локдауну на психічне здоров'я

Учені довели позитивний вплив локдауну на психічне здоров'я
Відмова від рутини зробила депресію більш керованою. Фото: pixabay.com

Ізоляція на карантині поліпшила психічне здоров'я людей. Попри початкове зниження рівня щастя до локдауну в березні 2020 року, в останні кілька тижнів квітня 2021-го рівень тривожності знизився в людей із наявними психічними розладами й без них.

Для деяких пацієнтів відмова від рутини зробила депресію керованішою, ідеться в дослідженні, проведеному Університетом Ексетера й Королівським коледжем Лондона. Учені опитали понад 74 тис. осіб і виявили, що самотність була основним чинником, пов'язаним із погіршенням симптомів депресії та тривоги, передає Daily Mail.

"Депресія може змусити нас почуватися самотніми. Коли люди навколо нас виходять і веселяться, це може погіршити ситуацію. В умовах ізоляції ми всі опинилися в рівному становищі. Можна сказати, з'явилася ясна, ідентифікаційна причина, з якої ми могли почуватися пригніченими. Саме це принесло полегшення тим, хто боровся з депресією у нормальні часи", – пояснила психологиня Елен Туроні.

Дослідження щодо осіб, які вперше зверталися по психіатричну допомогу, продемонструвало, що показники депресії під час першої ізоляції знизилися на 43%, а тривожності – на 48% у порівнянні з аналогічними періодами за попередні 10 років.

"Для деяких людей відсутність контакту означає, що вони не відчувають стресу й не піддаються впливу певних аспектів повсякденного життя. У стані депресії будь-який контакт із людьми може спричинити стрес. В умовах ізоляції це можна відфільтрувати, тож із симптомами легше впоратися", – розповіла психіатриня-консультантка Наташа Біджлані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири лайфхаки, щоб побороти прокрастинацію

Експерти стверджують, що депресія та безсоння на рівні клітин мозку мають прямий зв'язок. У дослідженні цієї гіпотези взяли участь 10 тис. людей, які мали депресію. Фахівці виявили, що в них є тісний взаємозв'язок між зонами мозку, які відповідають за короткочасну пам'ять і формування свідомості, а також корою, що бере активну участь у створенні емоційного фону.

Зараз ви читаєте новину «Учені довели позитивний вплив локдауну на психічне здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути