Ексклюзиви
четвер, 22 жовтня 2020 11:02

У центрі голови людини виявили новий орган

Науковці з Нідерландів виявили прихований усередині голови людини орган, досі не описаний у жодному джерелі. Він нагадує набір слинних залоз.

Відкриття зробили випадково під час обстеження пацієнтів з раком простати за допомогою новітнього сканера PSMA PET/CT. Під час контрастної томографії з уведенням у кров радіоактивної глюкози цей діагностичний інструмент знаходить у тілі пухлини. Звіт про дослідження опубліковано в журналі Radiotherapy and Oncology.

"У людини є три набори великих слинних залоз, але не в цьому місці. Раніше було відомо, що слинні залози в носогорлі - мікроскопічні. Тому уявіть собі наше здивування, коли ми виявили це!" - говорить радіолог-онколог Ваутер Вогель з Нідерландського інституту раку.

Автор: Radiotherapy and Oncology
  Прихований всередині голови людини орган, який нагадує набір слинних залоз
Прихований всередині голови людини орган, який нагадує набір слинних залоз

Більшу частину слини, необхідної для роботи травної системи, виділяють три основні набори залоз - привушні, підщелепні і під'язикові. У людському організмі є ще близько тисячі дрібних слинних залоз. Вони розміщені у всій порожнині рота і в дихальному тракті, але такі малі, що їх можна виявити лише в мікроскоп.

Непомічений раніше четвертий набір слинних залоз, відкритий командою Вогеля, набагато більший і міститься позаду носа та над піднебінням, усередині голови.

"Два органи, які підсвітилися під час дослідження, мають всі ознаки слинних залоз. Ми назвали їх трубчастими залозами, оскільки вони розташовані над трубчастим валиком", — говорить провідний автор дослідження, хірург порожнини рота Маттейс Вальстар з Амстердамського університету.

Автор: Radiotherapy and Oncology
  Нові залози у різних проєкціях
Нові залози у різних проєкціях

Трубчасті залози були виявлені у всіх 100 пацієнтів, обстежених за допомогою апарата PSMA PET/CT. Розтин двох тіл, чоловічого та жіночого, також підтвердив існування помітної неозброєним оком парної структури у вигляді дренажних капілярів у задній стінці носогорла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Змінює розміри за день кілька разів: показали унікальний орган

Науковці виявили орган в людський шкірі, який виділяє та допомагає розпізнати больові імпульси. До останнього часу експерти вважали, що нервові волокна у шкірі розпізнають неприємні стимули на кшталт уколів або опіків. Команда дослідників із Каролінського інституту у Швеції виявила схожий на губку орган який складається з гліальних клітин.

Зараз ви читаєте новину «У центрі голови людини виявили новий орган». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути