середа, 05 травня 2021 17:15

Тривале сидіння на одному місці небезпечніше за куріння - вчені

  Під час сидіння вага тіла розподіляється нерівномірно
Під час сидіння вага тіла розподіляється нерівномірно

У сучасному світі багато людей через свою роботу й інші причини змушені вести малорухливий спосіб життя.

У результаті досліджень учені визначили, що саме відбувається з людським тілом, якщо сидіти довго й щодня, повідомляє Eat This, Not That !.

Біль у спині

Згідно з даними UCLA Health, сидіння впродовж тривалого часу призводить до втрати постави й болю в спині. Це відбувається через сильне навантаження на хребет, на шию, руки й ноги. "Перебування в сутулому положенні може спровокувати занадто сильне розтягнення спинних зв'язок і збільшення напруги хребцевих дисків", - вважає мануальний терапевт Ендрю Банг.

Підвищення рівня тривоги

Під час дослідження з'ясувалося, що люди через тривале сидіння піддаються ризику розвитку рівня тривожності, повідомляє BMC Public Health. Фахівці підкреслили, що занепокоєння виявилося пов'язано з поганим сном і повільним темпом метаболізму. На думку вчених, це спровоковано малорухомим способом життя.

Зниження уваги

За даними нового дослідження, яке опублікували в спеціалізованому Міжнародному журналі ожиріння, тривале сидіння відвертає увагу й зменшує концентрацію. Учені зробили такий висновок на основі аналізу стану 89 дорослих людей за тиждень.

Збільшення ваги

Якщо людина постійно перебуває в сидячому положенні, то й калорії вона не спалює. Люди, які більше часу перебувають на ногах, постійно витрачають на 1000 калорій більше.

Підвищення ризику тромбоутворення

Тривале сидіння може спровокувати тромбоз глибоких вен (ТГВ). Зазвича ТГВ робить своєю мішенню вени на стегнах або ногах. Згусток з'являється безпосередньо в вені. Він може переміщатися ближче до серця й легенів, створюючи легеневу емболію - саме це провокує задишку й передчасну смерть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сидячий спосіб життя: як таким людям подбати про хребет

Скорочення тривалості життя

Як повідомив доктор медицини з клініки Мейо Джеймс Левін, людина втрачає приблизно дві години всього свого життя, коли сидить. Фахівець упевнений, що сидіння навіть небезпечніше за куріння.

Сучасна людина приблизно сім годин на день перебуває в статичному сидячому положенні. Офіс, комп'ютер, автомобіль: так живуть понад 50% населення нашої країни, а в декого ця цифра зростає до дев'яти годин.

Наш організм ідеально створений для вертикального положення й руху. Це обумовлюється будовою хребта й нижніх кінцівок. Коли людина стоїть, пояснює вертебролог в IVR, її вага рівномірно розподіляється на таз і ноги. Зведення стоп і будова суглобів дозволяють гасити навантаження. У сидячому положенні ці механізми захисту "вимикаються" і все навантаження доводиться на таз і поперек.

Під час триваломго сидіння перенапружуються окремі групи м'язів, створюється дисбаланс навантаження, пережимаються судини, стискаються м'язи, не працюють хребці. Усе це призводить до частих захворювань спини - протрузія, грижі, артроз.

Зараз ви читаєте новину «Тривале сидіння на одному місці небезпечніше за куріння - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути