вівторок, 27 квітня 2021 09:00

Сидячий спосіб життя: як таким людям подбати про хребет

Сидячий спосіб життя: як таким людям подбати про хребет
Люди інтелектуальних професій найбільше ризикують мати проблеми зі спиною через сидячий спосіб життя. Фото: pixabay

Є група захворювань хребта, яких людина набуває через професійну діяльність.

Вони виникають унаслідок тривалого сидіння й низької фізичної активності, розповіла Gazeta.ua реабілітологиня Оксана Слінько. У Міжнародному Центрі корекції постави "Академія Грація" у Львові експертка працює з проблемами хребта.

За її словами, у зоні ризику — люди високооплачуваних інтелектуальних професій. Серед них в Україні на першому місці — працівники ІТ-сфери, бухгалтери, викладачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як оглядати дитину вдома, щоб вчасно помітити ознаки деформації постави

"Має бути профілактика дефіциту низької фізичної активності. Я рекомендую заняття в спеціалізованих закладах. Треба ж кілька разів на тиждень займатися в спеціалізованих центрах, де б за типом постави підібрали спеціальні вправи. Тоді не буде жодних ускладнень, дискомфорту, людина не помічатиме, що в неї є хребет. Заняття мають тривати не менше 40 хвилин", — каже експертка.

Оксана Слінько радить також двічі на тиждень ходити в басейн, але перед цим порадитись із лікарем. Це потрібно робити тільки людям із захворюваннями опорно- рухового апарату.

"Є різні стилі плавання й не всі можуть підійти. Найкраще плавати, лежачи на спині. Варто також пам'ятати, що плавання задіює роботу м'язів у спецумовах і пристосовує їх до вертикального навантаження. Обов'язковим є для людей із сидячим способом життя раз на тиждень робити масаж. Необхідно кожні 20 хвилин змінювати положення: підводитися, рухатися, пройтися офісом чи квартирою, вигуляти собаку, понахилятися, зробити кілька інших фізичних вправ".

Фахівчиня каже, що полежати на ліжку також є хорошим варіантом розвантаження спини.

"Найкраще положення для хребта, коли є біль у попереку, — лежачи на спині з зігнутими в колінах ногами. А самі коліна мають бути на підвищенні. Можна лягти на підлогу й покласти ноги на ліжко. Коли відчувається дискомфорт і біль, варто носити різні корсети кілька годин на день. Це буде профілактикою. Важливою є організація робочого місця. Економити на столі, стільці в жодному разі не можна".

Часто, коли мама з дитиною звертаються до мануального терапевта, який вправляє хребет, з ідіопатичним сколіозом, то він обіцяє виправити проблему, але це в реальності так не буде. Не варто в це вірити, тому що поки дитина росте це зробити неможливо. Реально хіба що зменшити наслідки. Павання й масаж також не допоможуть. Ці рекомендації застарілі, ще з радянських часів.

Зараз ви читаєте новину «Сидячий спосіб життя: як таким людям подбати про хребет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути