вівторок, 20 квітня 2021 09:00

Як оглядати дитину вдома, щоб вчасно помітити ознаки деформації постави

Як оглядати дитину вдома, щоб вчасно помітити ознаки деформації постави
Фахівчиня не радить перед школою пропускати планові огляди лікаря. Фото: pixabay

Найбільш безпечний період - коли дитина ще мала й батьки її одягають, купають. Тоді можна помітити проблеми з хребтом.

Коли дитина підростає і вже миється сама, якщо вчасно не помітити перших ознак сколіозу, може вирости навіть горб, розповіла Gazeta.ua реабілітологиня Оксана Слінько. У Міжнародному Центрі корекції постави "Академія Грація" у Львові експертка працює з проблемами хребта.

За її словами, найчастіше мами приводять до неї дітей у серпні після того, як з'їздили на море й на пляжі помітили проблеми. Фахівчиня не радить перед школою пропускати планові огляди лікаря. Вони не завжди якісні, але треба наполягати, щоб хірург оглянув дитину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експертка назвала 3 хвороби в дітей, які спричиняють сколіоз

"Проблеми можна виявити й удома. Треба поставити дитину обличчям до себе, попросити роздягнутися до білизни. Ноги звести разом, руки вздовж тіла. Зробити вдих, а на видиху дитина має розслабитися так, щоб навмисно не випрямляла спину. Покладіть пальці на ключовий суглоб і подивіться, чи є нахил голови праворуч або ліворуч. Також придивіться, чи дитина підіймає одне плече вище на інше. Подивіться на молочні залози, особливо в дівчат - чи вони симетричні. Грудна клітина має бути рівномірна й не випинати вбік, пласка, циліндричної форми. Коли вона не посередині, а зсунута вбік, випнута, то це є ознакою сколіозу. Якщо дещо підняті нижні ребра, то це означає, що в дитини розвивається рахіт", - каже Слінько.

Далі експертка радить оглядати талію. Дитині треба покласти руки тазові на кістки, щоб можна було побачити - симетричний таз чи ні. Тоді оцінити положення верхніх гребенів і перейти до ніг.

"Ноги мають бути симетричними, підколінні чашечки розташовуватися на одній лінії, коліна мають дивитися прямо. Якщо ж вони завертаються всередину, й наче дивляться одне на одного, то це також є ортопедичною проблемою. Або навпаки, розвернуті назовні дуже сильно. Це вказує на деформацію нижніх кінцівок".

Наступним кроком реабілітологиня пропонує розвернути дитину боком і провести умовну пряму лінію від мочки вуха, місця кріплення ключового суглоба, місця входження кульшового суглоба в кульшову западину. Вона наголошує, що дуже важливо, аби ця уявна вертикальна лінія збирала на собі всі ці ортопедичні показники.

"Мочка вуха на вертикальній лінії має збігатися з ключовим суглобом і місцем входження кульшового суглоба. Якщо шия витягнута вперед, як у черепахи з-під панцира і плече не дотягується, то це свідчить про проблеми з опорно-руховим апаратом. Або якщо плече завалюється вперед і випадає з вертикальної лінії, то це ознака сутулості", - розповідає спеціалістка.

Наступна вправа - розвернути дитину до себе спиною, попросити підняти волосся й обстежити шийний відділ.

"М'язи шиї мають бути симетричними. В основі черепа кріпляться найдовший м'яз хребта й м'яз шиї, які мають бути симетричними. Якщо з однієї сторони м'яз опухлий і збільшений, а з іншої - зменшений, це може свідчити про сколіоз. Через це під час тривалого сидіння в дитини буде затримка венозного кровообігу, застій венозної крові, утома, дратівливість, неуважність, порушення зору, головні болі й проблеми з тиском. До речі, у сутулих дітей часто є гастрит. Це проєкція грудної ділянки на органи травлення. Якщо проблема з попереком, чи є слабкість у нижніх кінцівках, то це свідчить про проблеми з кишківником: він слабкий, також є схильність до запальних процесів сечостатевої системи".

Оксана Слінько наступним кроком радить оглянути поставу дитини ззаду.

"Лопатки, ямочки на крижовій кістці, сідничні й підколінні складки мають бути симетричними. Притуливши руки до корпусу, між талією, плечем і передпліччям мають утворюватися віконечка, так звані трикутники талії. Вони також мають бути симетричними. Якщо ні, то це ознака сколіозу. Стопа, яка розвернута назовні - ознака плоскостопості, до середини - клишоногості. Тоді треба звертатися до лікаря, але пам'ятати, що діагноз сколіоз не ставиться навмання", - запевняє Слінько.

90% дітей, батьки яких мають схильність до проблем із поставою, також її матимуть. Дівчатам через жіночу лінію батька можуть передаватися сколіози, це генетичний чинник. Сутулий батько хлопця може йому також передати цю сутулість. Якщо в обох батьків є проблеми, то їхня дитина точно приречена їх успадкувати.

Зараз ви читаєте новину «Як оглядати дитину вдома, щоб вчасно помітити ознаки деформації постави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути