неділя, 06 жовтня 2019 18:10

Супрун порадила, де брати вітаміни восени, і склала корисне меню для українців

Супрун порадила, де брати вітаміни восени, і склала корисне меню для українців
Що корисного приготувати восени? Фото: з відкритих джерел

Осінь - золота пора продажу безрецептурних препаратів, що буцімто мають зміцнити імунітет, наповнити вітамінами та запобігти інфекційним хворобам. Закликаємо вас не купувати мультивітаміни, а покращити здоров'я продуктами, що дарує осінній врожай.

Пише Уляна Супрун у Facebook.

➡️ Провітамін А

Вітамін А є у тваринній їжі, а рослини містять провітамін А. Він може накопичуватися в організмі і не бути токсичним, на відміну від високих доз вітаміну А. Вітамін А та його похідні справді залучені в імунну відповідь. Аби не було браку вітаміну А їжте гарбузи, моркву та обліпиху. Пам'ятайте, що для засвоєння цього провітаміну потрібні жири і термічна обробка, тож гарбузовий суп зі сметаною — найкраще осіннє рішення.

➡️ Вітамін Е

Вітаміну Е багато в соняшниковій олії, волоських горіхах і насінні. Обирайте сиродавлену олію, і не смажте на ній. Краще додайте її до печеної картоплі. Щодо захисту шкіри від пошкодження димом і вихлопними газами, то варто обирати креми з вітаміном Е (токоферолом).

➡️ Вітамін D

Цей жиророзчинний вітамін потрібен для правильного обміну кальцію, здоров'я кишківника та адекватної роботи імунної системи. Ми споживаємо вітамін D у яйцях, печінці та жирній рибі, а також утворюємо його самі із холестерину.

➡️Вітамін С

Найкращими осінніми джерелами вітаміну С є обліпиха, червоний солодкий та гострий перці і броколі, приготована у пароварці. На обліпиху зверніть особливу увагу. В 100 г обліпихи в 15 разів більше вітаміну С, ніж в апельсинах, а також високий вміст цинку, магнію, заліза, та практично всі вітаміни. Зробіть зараз пюре із ягід обліпихи і порційно заморозьте, аби всю зиму пити гарячий запашний оранжевий вітамінний напій.

➡️ Фолієва кислота

Аби здобути потрібну дозу фолієвої кислоти їжте шпинат та броколі. Пік їхнього врожаю припадає як раз на жовтень. Іншими нутріціологічними принадами броколі є високий вміст вітамінів К і С, заліза, магнію та калію. Варто готувати капусту в пароварці, мікрохвильовці чи робити із неї суп. Якщо ж її просто відварювати у воді, то все корисне, що в ній є, залишиться у воді.

➡️ Вітамін В1

Є у печеній картоплі в мундирі, гарбузах, кукурудзяній крупі (тобто баноші) і пшоні. Українським фермерам і власникам городів варто уважно подивитися в бік сої, адже її паростки і молоді боби (едамаме) мають найвищий вміст вітаміну В1.

➡️ Вітамін В2

В2 восени найкраще шукати у білих грибах та шпинаті.

➡️ Вітамін В6

Найкраще його шукати в яловичині і курячій печінці та яйцях. А з-поміж рослин ним найбільш багатий нут, або турецький горох, з якого роблять хумус та фалафель. Сухий нут недорого коштує, і є справді цінним джерелом вітамінів, клітковини та амінокислот.

➡️ Вітамін В12

Найвищий вміст В12 у печінці, серці, а також м'ясі і кисломолочному сирі. Якщо ви — вегани чи вегетаріанці, то контролюйте вміст гомоцистеїну та В12 в крові, і приймайте за потреби добавки.

Збалансоване різноманітне харчування допоможе отримувати всі потрібні макро- та мікронутрієнти і підтримувати здоров'я кишківника достатнім споживанням клітковини. Останнього ніколи не вийде досягнути самими лише пігулками — для цього потрібно їсти правильну їжу.

Тож ось вам приблизне меню:

▪️ Гарбузовий суп з курячою печінкою, посипаний гарбузовим насінням. Провітаміни А, вітаміни D, Е, В6, В12, омега-3 жирні кислоти, цинк.

▪️ Суп із броколі, пшона та шпинату з вершками: вітамін С, D, В1, В2, В9 (фолієва кислота), В12, мідь.

▪️ Хумус з базиліком, на соняшниковій олії: вітаміни В6, В9, Е, залізо, кальцій, омега-3 та омега-6 жирні кислоти, амінокислота триптофан.

▪️ Банош зі сметаною та білими грибами: про-вітамін А, вітаміни D, B2, цинк, селен, амінокислоти.

▪️ Печена картопля з олією, салом та квашеною капустою: калій, В1, С, вітамін Е, клітковина, омега-3 та омега-6 жирні кислоти, пробіотики.

▪️ До чаю з обліпихи беріть волоські горіхи, а для заспокоєння нервів гризіть соняшникове і гарбузове насіння, а не печивко.

Серцево-судинним хворобам можна запобігти. Тому важливо, щоб кожен із нас пам'ятав, що спосіб життя, регулярні візити до сімейного лікаря та обізнаність про хвороби судин і серця — найважливіший захист від них.

Зараз ви читаєте новину «Супрун порадила, де брати вітаміни восени, і склала корисне меню для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути