пʼятниця, 22 листопада 2019 12:27

Спроби ввести заборони на електронні сигарети принесуть більше шкоди, ніж користі - New York Times

Спроби ввести заборони на електронні сигарети принесуть більше шкоди, ніж користі - New York Times

Останнім часом в деяких штатах США спостерігаються спроби ввести заборони на ароматизовані електронні сигарети. А Массачусетс і кілька міст в Каліфорнії зробили кроки, щоб взагалі заборонити електронні сигарети. Але подібні заборони є найгіршим варіантом - пише New York Times.

- Заборони не гарантують, що підлітки не отримають електронні сигарети. До того ж заборони будуть стимулювати людей, які вже використовують електронні сигарети (а це 11 млн. курців в США), вибирати між традиційними сигаретами (які залишаються широко доступними, хоча вони більш небезпечні, ніж електронні), і товарами для вейпінга чорного ринку - прогнозують в New York Times.

Оскільки саме товари для вейпінга, придбані на чорному ринку, є основними "підозрюваними" у недавній спалах травм легенів у вейперов в деяких регіонах США, заборони на легальні електронні сигарети швидше посилять кризу, а не послаблять його.

На думку газети, стратегічно кращий, хоча і більш складний варіант - створення системи громадської охорони здоров'я, яка буде досить сильною, щоб в довгостроковій перспективі боротися з курінням. Адже знизити рівень куріння звичайних сигарет допомогли не заборони на сигарети, а підвищення обізнаності суспільства про ризики куріння.

Газета пропонує не забороняти електронні сигарети, а вдосконалити законодавчий контроль над ними. Зокрема, нещодавно прийнятий Конгресом законопроект вводить обов'язкову верифікацію віку для будь-яких покупок електронних сигарет через Інтернет.

New York Times радить наслідувати досвіду Великобританії. Там вдалося зробити електронні сигарети доступними саме для дорослих, які не змогли кинути курити звичайні сигарети. При цьому в країні не виникло проблеми вейпінг-залежності серед молоді.

Експерти пов'язують ці успіхи з системою регулювання електронних сигарет в Британії. Там упаковка і реклама суворо регулюються - заборонені яскраві, барвисті етикетки або рекламні кампанії, орієнтовані на підлітків. І вміст нікотину обмежена законами. У США, де немає таких обмежень, електронні сигарети часто містять в два рази більше нікотину, ніж в Британії.

Також газета пропонує інвестувати в охорону здоров'я і в наукові дослідження по боротьбі з нікотиновою залежністю. За даними газети, система агентств, які регулюють і контролюють питання тютюнопаління, настільки застаріла, що "досі використовує в своїй роботі факс-апарати і компакт-диски". Не випадково, Конгрес нещодавно виділив 100 млн. доларів на модернізацію згаданих агентств.

Як пише New York Times, ми до сих пір знаємо далеко не все про електронні сигарети - наскільки безпечно їх довгострокове використання, наскільки серйозні ризики для тих, хто використовує стандартні і електронні сигарети? Щоб відповісти на ці питання, потрібні серйозні наукові дослідження.

А тому, на даний момент, в світі все більшої популярності набуває такий підхід до проблеми: якщо не куриш - не починай, якщо палиш - кидай, якщо не можеш кинути - переходь на менш шкідливі альтернативи.

Зараз ви читаєте новину «Спроби ввести заборони на електронні сигарети принесуть більше шкоди, ніж користі - New York Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути