пʼятниця, 27 січня 2023 10:26

Спецтема: Війна Росії проти України

Що робити, якщо ви стали свідком терористичної атаки: поради експерта
4

Україна 11 місяців в стані повномасштабної війни. Щодня зазнає атак ворога на лікарні, школи, житлові будинки.

Тому кожен українець має знати, як поводитися під час такого нападу, повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

МОЗ поділилося алгоритмом дій, якого варто дотримуватися у випадку терористичної атаки. Його розробив міжнародний експерт з роботи з травмою Алекс Гершанов.

Поради на випадок, якщо ви стали свідком терористичної атаки
Фото: МОЗ
Поради на випадок, якщо ви стали свідком терористичної атаки
Поради на випадок, якщо ви стали свідком терористичної атаки
Поради на випадок, якщо ви стали свідком терористичної атаки

"Пам'ятайте: алкоголь не знімає гострий стрес, адже на тлі гормонального сплеску він не виконує функції розслаблення", – наголосив Гершанов.

Передусім фахівець рекомендує дотримуватися безпечної поведінки.

"Не біжіть у бік вибуху або стрілянини, якщо ви не є медиком, рятувальником чи фахівцем, який надає першу психологічну допомогу. Пам'ятайте, що є загроза повторних атак в одному місці за короткий проміжок часу. Також ви можете перешкодити роботі рятувальних та інших спеціальних служб", – ідеться в повідомленні.

Якщо у вас чи когось з інших людей є фізичне ушкодження – негайно зверніться по медичну допомогу. Це може бути поранення, сильний шум у голові, гострий біль без видимих ушкоджень або ушкодження, забиття без відчуття болю.

"У більшості випадків через високий рівень гормонів стресу людина не відчуває болю і, наприклад, може ходити добу з переломом", – зазначив Гершанов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які симптоми панічної атаки і як із нею впоратися

Реакції, що виникають після переживання терористичної атаки:

– плач, крик, сльози;
– підвищена емоційність;
– підвищена дратівливість;
– застигання та "заморожування" емоцій;
– порушення фізіологічних функцій: сну, апетиту, функціонування видільної системи.

У МОЗ підкреслили, що такі реакції є нормальними. Але потрібно звернути увагу на інтенсивність їхнього прояву протягом трьох – чотирьох тижнів.

"Якщо інтенсивність цих реакцій не знижується, необхідно звернутися до лікаря загальної практики або до лікаря-психолога, або в окремих випадках до психіатра", – порадив фахівець.

У ці тижні також важливою є соціальна підтримка:

1. Спілкуйтеся з близькими, розповідайте про те, що трапилося. Близькі через ваш досвід також стають "другим колом" свідків теракту. Вони теж відчувають стресові реакції. Проте, відновлюючи повнішу картину події, вони знижують рівень тривоги. Тому, розповідаючи про подію, намагайтеся передусім зосередитися на фактах.

2. Якнайшвидше поверніться до повсякденних справ, якщо ви не постраждали фізично. Продовжить ті дії або маршрут, які у вас були до теракту. Збереження безперервності – запорука найшвидшого відновлення

3. Згадайте, що вам завжди допомагало відновлювати сили. Це може бути будь-що, що надає сил, упевненості, розслаблення.

Уранці 26 січня Росія почала завдавати масованого ракетного удару. Вибухи лунали в низці областей і Києві. На 15:00 26 січня було відомо про загибель 11 людей, стільки ж поранених, за даним ДСНС.

Противник здійснив 55 пусків ракет повітряного й морського базування. ППО знищила 47 ракет, 20 з них в районі столиці, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Частина незбитих ракет влучила в об'єкти енергетики. Загарбники хочуть спричинити системний збій в енергосистемі України, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Масштабна повітряна тривога тривала безперервно понад 4 год. Згодом окупанти спробували повторно атакувати південь України.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, якщо ви стали свідком терористичної атаки: поради експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути