четвер, 26 січня 2023 13:09

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія випустила по Україні 55 ракет. Були і "Кинджали" – Залужний

Росія випустила по Україні 55 ракет. Були і "Кинджали" – Залужний
Росія знову завдала масованого ракетного удару по Україні. Фото: slovoidilo.ua

Росія 26 січня завдала масованого ракетного удару по території України.

Противник здійснив 55 пусків ракет повітряного та морського базування. Йдеться про ракети Х-101, Х-555, Х-47 "Кинджал", "Калібр" та Х-59. Про це у Telegram повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Ракети запускали з літаків Ту-95, Су-35, МіГ-31К та кораблів з акваторії Чорного моря.

Силами і засобами протиповітряної оборони Збройних сил України знищено 47 крилатих ракет, 20 з них в районі столиці. Крім того, три із чотирьох керованих авіаційних ракет Х-59 не досягли своїх цілей.

У Повітряних силах ЗСУ уточнили, що ракети Х-47 "Кинджал" росіяни випустили із двох літаків МіГ-31К. Крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555 – із шести стратегічних бомбардувальників Ту-95МС з акваторії Каспійського моря. А ракети морського базування "Калібр" – із кораблів та підводних човнів з акваторії Чорного моря.

Загалом загарбники випустили дві ракети Х-47 "Кинджал", до 40 крилатих ракет "Х-101/Х-555", до 9-ти "Калібрів", та чотири крилатих авіаційних ракети Х-59.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ збили "абсолютну більшість" ракет, але влучання є – Гуменюк

"Мета росіян залишається незмінною – психологічний тиск на українців та руйнування критичної інфраструктури. Але нас не зламати! Дякую військовослужбовцям, які тримають небо над Україною!", – наголосив Залужний.

Разом з тим, уражено кілька об'єктів інфраструктури у Вінницькій та Одеській областях, повідомили в ОК "Південь".

"Силами оборони в нашій зоні відповідальності було знищено 26 ворожих ракет повітряного і морського базування: три над Одещиною, 13 над Миколаївщиною, сім над Херсонщиною і три над Вінниччиною", – йдеться у повідомленні.

"Кинджал" – це високоточна гіперзвукова аеробалістична ракета. Її швидкість в 10 разів перевищує швидкість звуку. Ракета може маневрувати в польоті. Бойова частина еквівалентна 4 тис. кг тротилу. Після запуску ракета піднімається на висоту близько 20 км, а потім падає на ціль, як звичайна балістична ракета. Через це її важко збити системам ППО. Основним носієм ракет комплексу "Кинджал" є модифікований літак МіГ-31К. Один борт здатен нести одну ракету.

Х-101 – стратегічна крилата ракета класу "повітря — земля" з використанням технологій зниження радіолокаційної помітності. Використовує комбіновану систему наведення: інерційна система з оптико-електронною корекцією. На кінцевій ділянці використовується головка самонаведення. Може отримувати комплексну інформацію і за маршрутом, і за координатами цілі. На відміну від ракет попереднього покоління є принципова можливість зміни цілі, коли ракета вже летить.

Ракета Х-555 – це одна з модифікацій радянської стратегічної авіаційної крилатої ракети Х-55. Призначена для ударів по важливих наземних цілях. Ракета Х-555 значно важча за Х-55, оскільки ефективна для такої зброї фугасна або касетна бойова частина значно важча за ядерний боєприпас. Саме тому Х-555 має більшу вагу та розміри, проте володіє меншою дальністю – до 250 км. Водночас маса бойової частини становить від 200 до 400 кг.

"Калібр" – це безпілотний літальний апарат, який можна запускати лише один раз. Траєкторія польоту ракети визначається аеродинамічною підіймальною силою крила, тягою двигуна і силою тяжіння. Переваги крилатих ракет у їх звивистій траєкторії та можливості задавати довільний курс.

Х-59 – високоточна авіаційна ракета класу "повітря-поверхня" середнього радіусу дії. Призначена для ураження важливих наземних та надводних об'єктів, що захищені зенітними ракетними комплексами середньої та більшої дальності. Дальність пуску ракети сягає 285 км.

26 січня Росія завдала по Україні чергового масованого удару. Випустили десятки ракет. У регіонах працювали сили ППО, проте були і "прильоти".

Російські терористи 26 січня знову обстріляли українські об'єкти енергетики. Загарбники хочуть спричинити системний збій в енергосистемі України. Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Зараз ви читаєте новину «Росія випустила по Україні 55 ракет. Були і "Кинджали" – Залужний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути