Ексклюзиви
середа, 05 травня 2021 10:13

Семирічна дівчинка стала професійною акушеркою

Семирічна дівчинка стала професійною акушеркою
Лорен Бурман допомогла матері під час народження маленької сестри. Фото: ivona.bigmir.net

5 травня відзначають Міжнародний день акушера у 50 країнах світу. Статус офіційного свята цей день набув 1992 року. Акушерки відповідальні за здоров'я, життя і самопочуття одразу двох осіб - породіллі й немовляти.

Кожні 3 с. на планеті народжується одна дитина.

Початок цієї професії покладений в Стародавній Індії. Там вперше стали вивчати цю галузь медицини. У Стародавній Греції теж були такі жінки-помічниці, вони перерізали пуповину.

У слов'ян роль акушерки виконувала повитуха, така жінка вважалася посланницею Божої матері. Її поважали й навіть святкували 10 січня День повитух і породіль, а по-церковному це свято називається Свято собору Пресвятої Богородиці. Перші поодинокі акушери в Україні з'явилися в кінці XVIII ст. Тоді ж працювали перші українці-гінекологи, що навчалися в Західній Європі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Породілля залишила в пологовому будинку дитину і втекла

У XVIII ст. винайшли інструмент з назвою "акушерські щипці". Одночасно почали відкриватися клініки й школи, де стали навчати фахівців-акушерів. Нарешті акушерство стало окремою галуззю.

У книзі рекордів Гіннеса відзначена найстаріша акушерка і наймолодша. 90-річна Аделіна Вільялобос з Перу починала свою діяльність з 1947 року. Вона прийняла понад 8 тис. малюків, і серед них був навіть майбутній президент. А семирічна дівчинка Лорен Бурман, покликавши на допомогу сусідку, допомагала народженню сестри до приїзду медичних працівників. Малюк мало не задихнувся через обвиття пуповини. Але дівчинка із сусідкою її розкрутили та врятували дитину.

Доула з 10-річним стажем Інга Родіна розповіла журналу "Країна", що нерідко стикалася із ситуаціями, коли жінки просили зробити їм кесарів розтин, бо боялися пологового болю. Часом кесарів без вагомих на це показань стає навіть практикою кількох поколінь жінок - дивується доула.

Зараз ви читаєте новину «Семирічна дівчинка стала професійною акушеркою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути