четвер, 18 квітня 2019 12:09

Розвінчали популярні міфи про кашель

Розвінчали популярні міфи про кашель
Кашель, який триває понад 8 тижнів, вважається хронічним. ФОТО: ideahacks.com

Кашель — це швидке видихання повітря з легенів. Він дозволяє очистити дихальні шляхи від слизу, мікробів і різних подразників. Є симптомом багатьох вірусних й інфекційних захворювань. У середньому триває близько 3-х тижнів.

Спростував хибні уявлення про кашель і розповів, які твердження є правдивими, ресурс mucosolvan.

Міф №1: будь-який кашель є заразним. Таке уявлення хибне. Кашель може бути зумовлений астмою, хронічним захворюванням легень або алергією. У таких випадках він не заразний. Передаватись кашель може лише від людини, яка має інфекційне ураження дихальних шляхів.

Міф №2: позбутися кашлю допоможуть антибіотики. Насправді, якщо поява кашлю викликана звичайною застудою, такі препарати нічим не зарадять. Ефективно діють антибіотики виключно проти інфекцій.

Міф №3: щеплення проти грипу захищає від появи кашлю. Така вакцина знижує ризик зараження вірусом грипу й ніяк не перешкоджає розвитку застуди. Кашель же є одним із її проявів.

Міф №4: молоко збільшує вироблення мокроти. Жодних медичних доказів цього немає. Подібні відчуття зумовлені особливою текстурою молока: воно робить слину в'язкою й виникає враження, ніби її важко ковтнути. Це зазвичай і плутають з мокротою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чого робити не треба: Комаровський розповів правду про лікування кашлю

Міф №5: лікувати кашель можна гарячими напоями. Насправді, гарячі напої лише полегшують симптоми застуди та грипу. Це стосується не тільки кашлю, але й нежитю, чхання, ознобу, загальної слабкості й болю в горлі. Повністю ж вилікувати їх гарячим неможливо.

Міф №6: сиропи та мікстури є ефективним засобом проти кашлю. Більшість таких препаратів мають у своєму складі речовини, які блокують кашльовий рефлекс і сприяють відхаркуванню. Однак численні дослідження не дали переконливих доказів того, що ліки від кашлю діють краще, ніж плацебо.

Правда №1: холодне повітря здатне викликати кашель. Сухе холодне повітря дійсно може подразнювати дихальні шляхи й тим самим зумовити появу кашлю, задишки й хрипів. Остерігатися цього слід хворим на астму, хронічне обструктивне захворювання легенів, хронічний бронхіт і подібні недуги.

Правда №2: дихання ротом підвищує ризик зараження інфекцією. За такого типу дихання слизова оболонка ротової порожнини пересушується. Це й збільшує ризик появи інфекційного процесу. Також призводить до потрапляння мікробів прямо в легені, тоді як дихання носом допомагає зволожити й очистити повітря, перш ніж воно потрапить у нижні дихальні шляхи.

Кашель є одним із перших симптомів кору. Нині в Україні знову фіксують спалахи цієї інфекції. Найбільше хворих зареєстрували в Тернопільській, Київський, Харківській і Хмельницькій областях. Кір є заразним захворюванням. У повітрі лишається протягом 2 годин. Єдиним засобом профілактики проти цієї інфекції є щеплення.

Зараз ви читаєте новину «Розвінчали популярні міфи про кашель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути