Ексклюзиви
четвер, 01 жовтня 2020 06:30

Цікаві факти про вегетаріанство

Цікаві факти про вегетаріанство
Найпопулярнішими вегетаріанцями є: Леонардо да Вінчі, Альберт Ейнштейн та Бред Пітт. Фото: Daria Shevtsova from Pexels

Щороку 1 жовтня у всьому світі відзначають День вегетаріанства. Свято засноване північноамериканським вегетаріанським суспільством у 1977 році.

Мета - підвищити інформованість громадськості про переваги вегетаріанського способу життя. Зокрема з боку здоров'я та екології.

Вегетаріанство - вид харчування, при якому людина не їсть м'ясо, птицю, рибу, морепродукти, а також яйця та молоко. Батьківщиною вважається стародавня Індія. Найбільше наслідувачів проживає саме там, більше 70%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як знизити рівень холестерину в крові

Люди, які стали на доріжку "вегетаріанства" кардинально різняться між собою. Одні не їдять яєць, адже вони є продуктом життєдіяльності живих істот, а інші спокійно замовляють їх у закладах громадського харчування, переконуючи себе у тому, що це корисна, дієтична їжа. Все тому, що кожен із них утримується від м'яса з різних причин – одні не хочуть шкодити тваринному світу, інші переживають виключно за власне здоров'я, або піддаються модним тенденціям.

Існує кілька видів вегетаріанства: класичне, лактовегетаріанство, ововегетарінство, веганство та фрутаріанство.

Цікаві факти:

- близько 17% людей на планеті відмовляються від їжі тваринного походження.

- Популярність вегетаріанства спонукала більшість дослідників детально вивчити це питання, тоді вони й довели шкоду для людського організму тваринних жирів і холестерину, що міститься в м'ясі.

- Найпопулярнішими вегетаріанцями є: Леонардо да Вінчі, Альберт Ейнштейн, Генрі Форд, Пол Маккартні, Оззі Осборн, Шинейд О'Коннор і Бред Пітт.

- Найрадикальніша форма вегетаріанства - фрутаріанство. Дотримуючись його можна їсти лише ті плоди, які зібрані ненасильницьким способом. Наприклад, якщо груша впала із дерева - її із задоволенням скуштують. А от від помідора, зірваного з куща відмовляться, адже його збір пов'язаний із руйнуванням стебла рослини - насиллям.

Про користь та шкоду вегетаріанства для здоров'я сперечаються й досі. З одного боку раціон будь-якого наслідувача цього виду харчування багатий клітковиною, яка сприятливо впливає на травну систему, нормалізується травлення. З іншого - вегетаріанство не може цілковито забезпечити людський організм білками, цинком, залізом, кальцієм і вітамінами.

Інстаграм-акаунт Ugly Vegan, яким керує 29-річна британка Люсі Джонсон, публікує фотографії веганських страв. Замість звичних салатів і зелені вона показує смажені страви, їсть хліб і немолочний сир.

Зараз ви читаєте новину «Цікаві факти про вегетаріанство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути